Bussi­lakko uhkaa – näihin kaupunkeihin se vaikuttaisi

Linja-autoliikenne voi seisahtua 13 kaupungissa ainakin osin keskiviikosta lähtien, jos alan lakko alkaa. Myös osa pitkän matkan vuoroista jäisi ajamatta. Katso, mitkä bussiyhtiöt ovat lakon alaisia.

Bussiliikenne takkuaa ensi viikolla paitsi Helsingissä myös lukuisissa muissa kaupungeissa, jos linja-autohenkilökunnan lakko alkaa.

25.2. 11:09

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) on antanut useita lakkovaroituksia ensi viikolle. Kansalaisia haittaisi etenkin linja-autoliikenteen lakko, joka osuisi keskelle talvilomakautta.

AKT:n edunvalvontapäällikkö Harri Pasanen kertoo, että AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto (ALT) neuvottelevat vielä maanantaina ja tiistaina valtakunnansovittelijan avustuksella.

– Jollemme pääse ratkaisuun, linja-autoliikenteen lakko alkaa keskiviikkoaamuna kello 3.

Se koskisi 17:ää alan yritystä. Pasanen sanoo, että lakko on kohdennettu, eli kaikki yritykset eivät ole listalla ja sieltä puuttuu muutamia isojakin yrityksiä.

– Tämä kohdistuu enemmän kaupunkeihin ja kaupunkiliikenteeseen.

Vaikka osa yrityksistä ajaisi bussivuoroja esimerkiksi esimiesvoimin, niille voi tulla vaikeuksia, jos autoissa ilmenee ongelmia.

ATK on nimittäin ilmoittanut, että yhtä aikaa linja-autohenkilökunnan lakon kanssa lakkoilevat myös huoltamokorjaamojen sekä säiliö- ja kuorma-autoalan työntekijät. Näiden lakkojen on kuitenkin määrä päättyä pari päivää aikaisemmin kuin bussilakon.

Alla olevasta listasta ilmenee, että lakon alaiset yritykset toimivat 13 kaupungissa. Näin ollen työtaistelu haittaisi muun muassa paikallisliikennettä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Lahdessa, Porissa, Jyväskylässä, Oulussa ja Porvoossa.

Osassa kaupunkeja moni yritys huolehtii paikallisliikenteestä ja voi olla, että joku niistä ei ole lakon piirissä, vaan ajaa mahdollisesta työtaistelusta huolimatta.

AKT on arvioinut, että lakko pysäyttäisi monin paikoin linja-autoliikenteen pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

AKT:n Pasanen sanoo, että ainakin pääkaupunkiseudulla se voisi vaikuttaa merkittävästi. Nobinan bussit Helsingissä ja Espoossa ovat lakon alaisia samoin kuin Helsingin bussiliikenne.

Pitkän matkan liikenteeseenkin lakko vaikuttaisi, sillä sen piirissä ovat muun muassa Onnibus, Koiviston auto ja Savonlinja, jotka ajavat kaukoliikenteen vuoroja.

Yksittäisille ihmisille ei työtaistelulla Pasasen mukaan haluttaisi aiheuttaa haittaa, mutta linja-autolakossa sitä väkisinkin tulee.

– Tarkoitus on haitata työnantajapuolta eikä tavallista ihmistä, mutta ei sille mitään voi. Tämä on viimeinen keino, jos muut eivät auta.

Autoliikenteen työnantajaliitto ALT:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen sanoo tiedotteessa, että matkustajat joutuvat murheellisen valtanäytelmän sijaiskärsijöiksi.

– Ihmisten pääsy töihin, kouluihin, ruokakauppaan, lääkäriin tai apteekkiin vaikeutuu merkittävästi, jos linja-autot eivät kulje, hän kuvaa.

Säiliöautonkuljettajat olivat jo aiemmin tänä talvena viikon lakossa. Tuon työtaistelun perusteella Harri Pasanen arvioi, että polttoaineiden loppuminen ei viikossa ehdi muodostua ongelmaksi.

– Kaikissa näissä lakoissa on ilmoitettu päättymispäivä. Ne eivät ole sellaisia kuin satamalakko, joka päättyy vasta, kun sopimus on saatu aikaiseksi, hän huomauttaa.

Liikennejumi voi mahdollisen linja-autohenkilökunnan lakon edetessä paheta.

– Samaan aikaan uhkaa lakko raiteiden puolella, Harri Pasanen huomauttaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton ja Rautatiealan unioni ovat antaneet rautatiealaa koskevan lakkovaroituksen. Jolleivät alan työehdoista synny sopua, alan työntekijät ryhtyvät lakkoon maanantaina 6.3. Näillä näkymin tämä lakko koskisi juna-, raitiovaunu- ja metroliikennettä.

Rautatiealan työtaistelu osuisi muutamaksi päiväksi yhtä aikaa mahdollisen linja-autohenkilökunnan lakon kanssa, sillä linja-autoalan lakon on määrä päättyä perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.

Parasta Pasasen mielestä olisi, jos neuvotteluratkaisu syntyisi. Hän pitää sitä täysin mahdollisena.

– Olen aika kauan ollut näissä kuvioissa ja huomannut, että isotkin mykkyrät aukeavat suht koht äkkiä, kun ne ovat auetakseen, hän sanoo.

Jos sopua ei synny, ensi viikolla noin 8 000–9 000 ATK:n jäsentä on Pasasen mukaan lakossa. Jos ahtausalan riitaan saadaan sopu sitä ennen, määrä pienenee noin 2 000 työntekijällä.

Ahtausalan lakkoa on tarkoitus sovitella seuraavan kerran sunnuntaina.

Linja-autohenkilökunnan lakko koskisi näitä yrityksiä:

Koiviston Auto, Lahti

Kuopion Liikenne, Kuopio

Porvoon Liikenne, Porvoo

Helsingin Bussiliikenne, Helsinki

Jyväskylän Liikenne, Jyväskylä

Koskilinjat/Gold Line, Oulu

OnniBus.com, Tampere

Satakunnan Liikenne, Pori

Pirkanmaan Tilausliikenne, Ylöjärvi

Länsilinjat, Tampere

Nobina, Espoo

Nobina Finland West, Espoo

Nobina Finland South, Helsinki

Pohjolan Liikenne, Helsinki

Porin Linjat, Pori

Savonlinja, Mikkeli

Väinö Paunu, Tampere

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?