Työntekijä jäi yli 4000-­kiloisen betoni­lohkareen alle – oikeus hylkäsi työn­johdon saamat syytteet

Käräjäoikeus hylkäsi kahta työnjohtajaa koskeneet syytteet kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta.

Työmiehen hengen vaatinutta lohkaretta kuvattiin ennen tapaturmaa eri puolilta.

24.2. 18:30

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kahta työjohtajaa koskevat syytteet kuolemaan johtaneesta työtapaturmasta, joka sattui Paavolan kampuksen rakennustyömaalla Lahdessa syksyllä 2020.

Syyttäjä vaati Skanska Talonrakennus Oy:n palveluksessa olleille työnjohtajille 60–90 päivän ehdollista vankeustuomiota. Käräjäoikeus totesi työnjohtajat syyttömiksi.

Koko rakennustyömaan vastaavaa työnjohtajaa syytettiin kuolemantuottamuksesta ja työn alla olleen saneerauskohteen työnjohtajaa syytettiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Työtapaturmassa kuoli 51-vuotias työntekijä, joka jäi kaivantoon rakennuksen tukimuurista irronneen ison betonilohkareen alle. Lohkare vyöryi kaivannossa olleen miehen päälle kahden–kolmen metrin korkeudesta. Noin 4100 kiloa painava lohkare irtosi muurista ja uhri kuoli heti.

Lohkareesta oli käyty keskustelua työmaalla, ja siitä oltiin käräjäoikeuden tuomion perustelun mukaan tietoisia.

Lohkaretta ei ollut tuettu eikä poistettu, vaikka keskusteluja oli käyty. Uloke oli nähtävissä noin kahden kuukauden ajan.

Työmiehen hengen vaatinut lohkare kuvattuna alapuolelta viikko ennen tapaturmaa.

Raskaat tuhansien kilojen kaivinkoneet olivat ajaneet kapean kaivannon päällä, kun lohkare oli vielä bitumin alla.

Kun kaivanto oli saatu aukaistuksi, pisti iso lohkare monen työmaalla olleen henkilön silmään. Siitä otettiin jopa valokuvia useana päivänä ennen tapaturmaa.

Lohkareen poistamisesta ja tukemisestakin keskusteltiin. Tukimuurissa olleen lohkareen materiaali oli pääosin betonia, ja sen katsottiin olevan osa rakennuksen kiinteää anturaa. Kaivinkoneella työskennellyt oli kokeillut kauhalla lohkareen liikkumista. Lohkare oli tiukasti kiinni.

Työmaan turvallisuussuunnitelmassa kuilussa työskennelleen työparin turvallisuus oli huomioitu ja todettu, että lohkareen lähellä tulisi välttää työskentelemästä.

Betonista uloketta oli kuvattu läheltä ja kaukaa ja jopa alapuoleltakin. Sen putoaminen oli täysin ennalta arvaamaton eikä katselmuksessa ollut kellään poikkeavaa käsitystä lohkareesta.

Lohkaretta pidettiin osana tukimuuria, eikä sitä tunnistettu vaaran paikaksi, joka voisi noin vain repsahtaa alas.

Kuvassa näkyy betonilohkare, joka paljastui maata poistettaessa tukimuurin kyljestä.

Onnettomuus­päivänä työmaalla syntyi oikeudessa kuullun todistajan mukaan kaaos, kun tajuttiin, että työntekijä oli jäänyt lohkareen alle. Menehtyneen työpari joutui shokkiin, eikä hänellä ollut tapahtumasta tarkkoja muistikuviakaan.

Käräjä­oikeus totesi, että lohkareen putoaminen on riidatonta, mutta olisiko se pudonnut siinäkin tapauksessa, että se olisi ollut kiinteä osa tukimuurin anturaa, jäi ratkaisematta.

Syytteessä olleilla työnjohtajilla ei ollut käräjäoikeuden mukaan sellaista tietoa ennen tapaturmaa, jonka perusteella heidän olisi tullut ymmärtää, että ettei työskentely kaivannossa ollut turvallista ulokkeen vuoksi.

Työnjohtajat eivät syyllistyneet turvallisuussuunnitelman laiminlyönteihin, eikä työnjohto syyllistynyt käräjäoikeuden mukaan kunnossapitotarkastuksia koskeviin laiminlyönteihinkään.

Käräjäoikeus hylkäsi työnjohtajiin kohdistuneet syytteet perjantaina. Valtion on maksettava jutun oikeudenkäyntikulut, jotka ovat yhteensä noin 53 500 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?