Suomalaisnainen sai perinnön ja halusi avata tilin – sai tylyt vastaukset pankeista

Suomessa toimivat pankit eivät halua asiakkaikseen ETA-maiden ulkopuolella asuvia Suomen kansalaisia. Taustalla vaikuttaa muun muassa tiukentunut vaatimus tunnistaa rahanpesu.

Esimerkiksi Britanniasta voi olla vaikeaa avata suomalainen pankkitili, koska maa ei kuulu enää Euroopan talousalueeseen.

25.2. 18:15

Britanniassa yli 20 vuotta asunut suomalaisnainen sai siskonsa kanssa perinnön, kun heidän isänsä kuoli alle kaksi vuotta sitten. Nainen haluaisi avata perintörahoja varten Suomeen pankkitilin, sillä tulevaisuuden haaveissa on ostaa asunto tai mahdollisesti mökki Suomesta.

Se näyttää kuitenkin olevan hyvin vaikeaa.

Nainen on tähän mennessä pyytänyt tilin avaamista Osuuspankista, Danske Bankista ja Handelsbankenista. Lisäksi hän on tiedustellut siskonsa kanssa asiaa kahdesta muusta pankista, mutta ei ole saanut vielä vastausta.

Osuuspankista ja Danske Bankista hän sai lyhyet kieltävät vastaukset. Tilin avaaminen ei pankkien mukaan onnistu ilman vakituista suomalaista osoitetta. Handelsbankenista oli naisen mukaan perusteltu kieltäytymistä Suomen-toimintojen myynnillä. Handelsbankenista korostetaan Taloussanomille, että uusia asiakkaita otetaan normaalisti siitä huolimatta, että yhtiön Suomen-toiminnot ovat olleet myynnissä vuodesta 2021.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen jaostopäällikön Tuomas Hidénin mukaan pankit eivät välttämättä halua avata Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelle asiakkuuksia, koska se ei ole kannattavaa, varsinkin jos asiakas käyttää vain peruspankkipalveluita. Niihin kuuluvat pankkitili ja -kortti, verkkopankkitunnukset, tilisiirrot sekä mahdollisuus nostaa käteistä ja tehdä ostoksia.

Oikeus avata pankkitili ei perustu kansalaisuuteen, vaan vakituiseen osoitteeseen. Pankeilla on velvollisuus tarjota peruspankkipalvelut vain ETA-maissa asuville. Muuten ne voivat itse päättää, ketä ottavat asiakkaikseen.

Esimerkiksi Osuuspankki kertoo tarjoavansa uusia tilejä pääsääntöisesti vain Suomessa asuville.

– Päämarkkinamme on Suomi. Joissakin tilanteissa muussa maassa asuvalla voi olla tarve peruspalveluille Suomessa, jolloin peruspankkipalveluita voidaan avata, OP-ryhmän tileistä ja päivittäisasioinnista vastaava johtaja Noora Heikkinen kertoo sähköpostitse.

Pankit ovat viime vuosina myös sulkeneet ETA-maiden ulkopuolella asuvien tilejä. Finen Hidénin mukaan taustalla vaikuttavat tiukentuneet vaatimukset tunnistaa rahanpesu ja tuntea asiakas.

– Asiakas voi aiheuttaa pankille enemmän kuluja kuin tuottoa, jos aivan tavanomaisestakin rahaliikenteestä joudutaan pyytämään selvityksiä. Se teettää lisätyötä, Hidén sanoo.

Hidénin mukaan vakuutus- ja rahoitusneuvontaan tulee vain harvoin yhteydenottoja tilanteesta, jossa ulkomailla asuva suomen kansalainen haluaisi avata tilin, mutta pankit eivät ota häntä asiakkaakseen.

Nainen olisi halunnut rahat suomalaiselle tilille, sillä tilisiirrot maiden välillä ja käteisnostot automaatista ovat maksullisia.

Ulkosuomalaisten Suomi-seura on selvittänyt ulkomailla asuvien suomalaisten pankkipalveluita vuonna 2021. Seuran mukaan tuolloin useat ETA-maiden ulkopuolella asuvat henkilöt saivat Suomessa toimivilta pankeilta kirjeen pankkitilin lopettamisesta ja tilin avaaminen Suomeen oli vaikeaa.

Euroopan talousalueeseen kuuluvat EU:n jäsenmaiden lisäksi Islanti, Liechtenstein ja Norja. Brexitin myötä Iso-Britannia ei kuulu enää Euroopan talousalueeseen.

Nainen muutti Britanniaan 90-luvulla tavattuaan siellä miehensä.

– En tiedä kenen vika brexit on, mutta ei osannut silloin kuvitella lainkaan, että Iso-Britannia olisi joskus EU:n ulkopuolella.

Juttua on korjattu 27.2. kello 10.20. Jutussa sanottiin aiemmin, ettei Handelsbanken avaa uusia asiakkuuksia, koska sen Suomen-toiminnot ovat myynnissä. Handelsbankenin mukaan uusia asiakkuuksia otetaan normaalisti tästä huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?