Lähes puoli miljoonaa suomalaista saa tänään esitäytetyn veroilmoituksen

Ensimmäisenä esitäytetty veroilmoitus tulee toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen.

23.2. 11:01

Ensimmäiset esitäytetyt veroilmoitukset tulevat tänään torstaina OmaVeroon, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

Veroilmoitukset tulevat nyt toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Heitä on noin 450 000.

Näiden ilmoitusten määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Loput esitäytetyt veroilmoitukset tulevat maalis–huhtikuussa, ja niiden määräpäivä on toukokuussa.

Verohallinto kehottaa tarkistamaan veroilmoituksen huolellisesti ja täyttämään puuttuvat tiedot. Iso osa tiedoista tulee automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

– Tarvitseeko koronavuosien jälkeen esimerkiksi tehdä muutoksia työhuonevähennykseen tai matkakuluvähennykseen? Ja jos veroilmoituksesta puuttuu vähennys, johon vuonna 2022 oli oikeus, nyt on oikea hetki ilmoittaa tieto, muistuttaa ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta tiedotteessa.

Sähkövähennystä ei voi hakea vielä tänä keväänä täytettävällä veroilmoituksella, koska se ei ollut voimassa vielä viime vuonna.

Sen sijaan voi tilata uuden verokortin, jos arvioi, että tammi–huhtikuun sähköenergian kulut ylittävät 2000 euroa. Verokorttihakemuksessa pitää ilmoittaa sähköenergian kulut.

Toinen vaihtoehto on hakea sähkövähennystä ensi vuonna täytettävällä veroilmoituksella.

Manninen muistuttaa, että jos on saanut esimerkiksi asunnon tai veneen vuokraamisesta vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen.

Mikäli asiakas ei ole luopunut Verohallinnon paperipostista, esitäytetty veroilmoitus tulee myöhemmin postissa kotiin. Postin kulkua voi yhä viivästyttää tiistaina päättynyt lakko.

Toiminimiyrittäjän pitää täydentää kaksi veroilmoitusta kevään aikana: henkilökohtainen ja elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Molempien määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Yritystoimintaa koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka viime vuonna ei olisikaan ollut yritystoimintaa.

Maataloudenharjoittaja saa sekä henkilökohtaisen että maatalouden veroilmoituksen, lisäksi useimmat saavat myös metsätalouden veroilmoituksen. Näiden kaikkien määräpäivä on 3. huhtikuuta.

Maataloudenharjoittajien pitää hakea energiaveron palautusta viimeistään 28. helmikuuta. Helmikuun lopussa pitää antaa myös arvonlisäveroilmoitus ja maksaa arvonlisävero, jos maataloudenharjoittajan verokausi on vuosi.

Myös maatalouden veroilmoitus pitää palauttaa, vaikka toimintaa ei olisi ollut viime vuonna.

Maatalousyhtymän veroilmoituksen ja pelkän metsätalouden veroilmoituksen määräpäivä on 28. helmikuuta.

Maataloudenharjoittajat saavat veroilmoituslomakkeet tänä vuonna ensimmäistä kertaa vain sähköisessä muodossa OmaVeroon.

– Jos kuitenkin haluaa vielä lähettää maatalouden veroilmoituksen paperilla, paperilomakkeen voi tulostaa vero.fi:sta, Manninen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?