Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin käynnistyminen lykkääntyy taas. TVO ilmoitti asiasta aiemmin tällä viikolla. Edellisen kerran TVO ilmoitti lykkäyksestä viime viikolla.
Talouselämä laskee, että muutaman viikon sisään lykkäyksistä on ilmoitettu jo kuusi kertaa.
Eikö TVO voisi sitten reilusti sanoa, että katsotaan kuukauden tai kahden päästä sen sijaan, että aloituspäivämäärää siirretään harva se päivä hiukan eteenpäin?
Ei voisi, koska sähkömarkkinoilla on tiedettävä, mikä on kulloinenkin tuotantomäärä. Tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa ja hinnanmuodostuksen kohdallaan.
TVO on tiedotusvelvollinen sähköpörssille ja säännöt tiedottamisen tarkkuudesta ovat tiukat.
– Ilmoitamme aina sen parhaan mahdollisen näkemyksen ja suunnitelman, joka meillä on, TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho kertoo Taloussanomille.
Esimerkiksi nyt venttiilihuollon edetessä aikataulua on pitänyt päivittää aina tietojen tarkentuessa.
– Emme siten pysty kovin leveällä haarukalla ennakoimaan, että esimerkiksi maaliskuun lopussa pääsisimme verkkoon. Meidän on kerrottava päivän ja jopa tunnin tarkkuudella tuotannostamme sähkömarkkinoille, Aho sanoo.
Nyt kun Olkiluoto 3:n käyttöönotto kiinnostaa kovasti, julkisuuden seurannassa ovat TVO:n tavallisten tiedotteiden lisäksi myös markkinatiedotteet eli sähköpörssille toimitettavat tiedot tulevista tuotantomääristä ja niiden muutoksista.
Normaalisti markkinatiedotteet tuskin herättäisivät yhtä suurta kiinnostusta kuin nyt, kun Olkiluoto 3:sta odotetaan sähkökriisin ratkaisijaa.
Olkiluoto kolmosen piti alkaa tuottaa sähköä viime heinäkuussa. Uusimman arvion mukaan tähän päästäisiin huhtikuun puolivälissä.
Näin Olkiluoto 3:n tilanteesta on tiedotettu
12.3.2022: Sähköntuotanto alkoi. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa heinäkuussa 2022.
26.4.2022: Booripumput käynnistyivät laitoksen koekäyttöön liittyvässä alasajossa odottamattomasti.
29.4.2022: Generaattorin jäähdytysjärjestelmässä on havaittu tarkastus- ja korjaustarpeita, jotka kestävät noin kolme viikkoa. Säännöllinen sähköntuotanto siirtyy syyskuulle.
15.6.2022: Koekäyttö keskeytyy reilun kuukauden ajaksi turbiinin välitulistimella ilmenneiden irto-osaongelmien vuoksi. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa joulukuussa.
17.7.2022: Reaktorin vioittunut polttoaine-elementti vaihdettiin uuteen, minkä jälkeen sähköntuotanto jatkui. Täydelle 890 MW:n teholle päästänee 20. heinäkuuta.
8.8.2022: Turbiinipuolen huolto- ja korjaustyöt on saatu päätökseen. Koekäyttö jatkuu 60 prosentin teholla.
11.8.2022: Turbiinipuolen automaatiopäivitys vie noin kaksi viikkoa. Säännöllisen eli normaalin käytön on edelleen määrä alkaa joulukuussa.
28.8.2022: Automaatiopäivitykset on saatu valmiiksi. Koekäyttö jatkuu 60 prosentin tehon testeillä. Testien välissä laitos tuottaa noin 850 megawatin (MW) teholla sähköä kantaverkkoon. Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa joulukuussa.
6.9.2022: Teho on nostettu 951 megawattiin, mikä tarkoittaa, että OL3 on sähköteholtaan Suomen suurin sähköntuotantoyksikkö.
30.9.2022: Yksikkö käy ensimmäistä kertaa täydellä, noin 1 600 MW:n teholla. Edessä on isoja testejä, minkä takia tuotanto on epäsäännöllistä. Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa joulukuussa.
18.10.2022: Turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa on havaittu vaurioita, mikä vaikuttanee koekäytön etenemiseen ja säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.
21.11.2022: Syöttövesipumppujen vaurioiden selvittäminen kestää vielä viikkoja. Sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 11. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa aikaisintaan tammikuun lopussa 2023.
9.12.2022: Syöttövesipumppujen vaurioiden selvittäminen on lopuillaan. Sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa 2023. Aikatauluun liittyy epävarmuuksia.
21.12.2022: Koekäyttö jatkuu 27. joulukuuta. Koekäytön aikana sähköä tuotetaan arviolta 1,3 terawattituntia. Jäljellä on noin kymmenen merkittävää testiä. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 8. maaliskuuta 2023.
20.1.2023: Kaikkiin neljään syöttövesipumppuun vaihdetaan uudet juoksupyörät. Sähköntuotanto jatkuu heti asennusten jälkeen helmikuun alkupuolella.
16.2.2023: Venttiilit huolletaan. Sähköntuotantoa jatketaan 3. maaliskuuta 2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 4. huhtikuuta.
21.2.2023: Koekäyttö ja säännöllinen sähköntuotanto viivästyvät. Koekäytön on tarkoitus alkaa 13. maaliskuuta ja säännöllisen sähköntuotannon 15. huhtikuuta.
OL3 EPR -laitostoimittajakonsortio rakentaa laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella. Konsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimuksen kuuluvista velvoitteista laitosyksikön takuuajan loppuun asti.
Lähteet: Teollisuuden voima ja Taloussanomat