Valtaosa nuorista harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt kiellettäisiin

30-44-vuotiaistakin yli puolet saattaisi etsiä uuden työn, kertoo Suomen Yrittäjien kyselytutkimus. Tutkija arvioi, että työelämän muutokset eivät välttämättä jää tähän.

Kyselyn mukaan 64 prosenttia 18–29-vuotiaista harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätöitä ei saisi tehdä.

22.2. 10:56

Monet etätöitä tekevät suomalaiset ovat palanneet takaisin työpaikoille. Kun vuosi sitten 44 prosenttia teki etätöitä koko ajan, enää neljäsosa on jatkuvasti etätöissä, kertoo Suomen Yrittäjien tammikuussa tekemä kyselytutkimus.

Kyselyn mukaan 64 prosenttia 18–29-vuotiaista harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos ei saisi tehdä etätöitä. 30–44-vuotiaistakin uutta työtä harkitsisi 55 prosenttia.

Työn joustavuus näyttää olevan tärkeää erityisesti nuorille. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan monet nuoret ovat valmiita tekemään töitä joustavasti, mutta odottavat, että myös työnantaja joustaa.

Pentikäisen mukaan etätyön tekeminen voi vaikeuttaa nuorten työntekijöiden pääsemistä sisälle työyhteisöön. Hiljainen tieto työpaikan arvoista ja pelisäännöistä ei siirry henkilöstöoppaiden kautta.

– Jos palkkaa nuoren työntekijän eikä koskaan näe häntä kasvokkain, ei siitä hyvää seuraa, Pentikäinen sanoo STT:lle.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Jari Hakasen mukaan nuoret ovat Työterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen perusteella pyrkineet korona-ajan pitkityttyä lisäämään töissä työkaverisuhteita, mutta tuki on voinut vähentyä.

– Nuoret kaipaavat sosiaalisuutta, mutta voivat erkaantua etätöissä työyhteisöstä, Hakanen sanoo.

Kantar Public toteutti kyselyn tammikuussa. Siihen vastasi runsaat 1 500 ihmistä, joista työllisiä oli runsaat tuhat. Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Työhyvinvointi ei ole palautunut ennalleen

Hakasen mukaan työn ja muun elämän yhteensovittaminen ei ole ainoa syy tehdä etätöitä, vaan myös kuormittuminen voi ajaa etätöihin. Hakasen mukaan nuoret ovat Työterveyslaitoksen tutkimuksissa osoittautuneet kaikkein kuormittuneimmaksi ryhmäksi työssäkäyvistä.

Muillakin kuin nuorilla on kuitenkin haasteita töissä jaksamisessa.

– Työhyvinvointi ei ole palautunut sille tasolle, jolla se oli ennen koronaa. Työuupumusoireilu on jopa hieman nousussa, Hakanen sanoo.

Hiljainen tieto työpaikan arvoista ja pelisäännöistä ei välttämättä siirry etätyöläiselle.

Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan hybridityötä tekevät voivat paremmin kuin pelkästään etätyötä tekevät. Hybridityöksi määritellään työ, jota tehdään työpaikalla 25–75 prosenttia ajasta.

Hakanen muistuttaa, että etätyö on vain yksi asia, jota työntekijät arvostavat. Esimerkiksi kehittymismahdollisuuksilla, arvostuksella, uranäkymillä ja hyvällä johtamisella on myös merkitystä.

Hakanen näkee hybridityön ja etätyön yleistymisen ainutkertaisena muutoksena, jonka seurauksia työelämälle ei vielä tiedetä tarkkaan. Edellinen työelämän kriisi aiheutui 90-luvun lamasta, mutta ilmeni eri tavalla. Hakasen mukaan lama järisytti sekä niitä, jotka menettivät työnsä, että niitä, jotka saivat pitää sen.

Nyt tapahtunut muutos voi antaa työntekijöille ajatuksen siitä, että muutkin muutokset ovat mahdollisia.

– Tämä herättää kysymyksen, onko työelämässä jotakin muutakin, jota vastaan työntekijät voisivat alkaa protestoida vaihtamalla työtä. Voisiko se olla esimerkiksi halu nelipäiväiseen työviikkoon?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?