Energiateollisuus pitää sähköalan voittoveroa turhana

Vero heikentää kilpailukykyä, sanoo Energiateollisuus.

Hanasaaren voimalaitoksen savupiippu Helsingin kaupunkimaisemassa.

21.2. 17:27

Sähköalan väliaikainen voittovero turha ja haitallinen ja siitä on päästävä irti mahdollisimman nopeasti, sanoo Energiateollisuus ry tiedotteessaan.

Hallituksen esitys sähköalan väliaikaisesta voittoverosta on etujärjestön mukaan ankarampi kuin EU-maat ovat sopineet ja myös ankarampi kuin Suomen lähimaat ovat toteuttamassa.

– Laki kohtelee yrityksiä hyvin sattumanvaraisesti pääoman rakenteen, kirjapitokäytäntöjen ja yhtiörakenteiden perusteella. Veroon jää huomattava määrä epäkohtia ja valitettavasti laki kohtelee yrityksiä hyvin epätasa-arvoisesti, Energiateollisuus ry:n vero- talousasiantuntija Sampo Seppänen sanoo tiedotteessa.

Energiateollisuus perustelee kantaansa sillä, että EU:ssa sovittiin ylituottoja olevan tulot, jotka kertyvät 180 euroa megawattitunnilta ylittävistä markkinahinnoista. Suomen sähkömarkkinahinnan keskiarvo on ollut tänä vuonna noin 80 euroa megawattitunnilta ja sähkön futuurihintojen perusteella sähkön hinnat pysymään tänä vuonna keskimäärin selvästi alle EU:ssa asetetun tuottokaton.

– Määriteltyjä ylituottoja ei ole siis alkuvuodesta kertynyt, eikä semmoisia ole näköpiirissäkään. Suomen veromalli johtaa muuta Eurooppaa matalammista sähkönhinnoista huolimatta kuitenkin siihen, että yrityksiä verotetaan arvioiden mukaan monikymmenkertaisesti Ruotsiin verrattuna, jossa ollaan noudattamassa EU:n määritelmää ylituotoista. Lisäksi Ruotsissa vero on asetettu ajalle maalis-kesäkuu. Suomessa vero lankeaa koko vuoden tuotoista, Energiateollisuus sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?