Nelipäiväinen työviikko toi ”uskomattomat tulokset” maailman suurimmassa kokeilussa

Kokeiluun osallistuneista yrityksistä suurin osa aikoo jatkaa nelipäiväistä työviikkoa ainakin toistaiseksi.

Nelipäiväisen työviikon kokeilu toteutettiin Britanniassa.

21.2. 15:22

Nelipäiväisen työviikon kokeiluun osallistuneet yritykset ovat pääosin päättäneet jatkaa nelipäiväistä viikkoa puolivuotisen kokeilun jälkeen Britanniassa.

Työn ja muun elämän tasapainon puolesta kampanjoineet pitävät tulosta läpimurtona.

Pilottiin osallistui 61 yritystä eri puolilta Britanniaa, ja työntekijät työskentelivät keskimäärin 34 tuntia viikossa neljän päivän aikana. Työntekijöiden palkka pysyi samana kuin ennen kokeilua.

56 yritystä on päättänyt jatkaa neliipäivästä työviikkoa, näistä 18 yritystä ottaa sen käyttöön pysyvästi.

Kokeilu on maailman suurin nelipäiväisen työviikon kokeilu maailmassa, brittiläinen tutkimusorganisaatio Autonomy kertoo.

Suurin osa kokeiluun osallistuneista yrityksistä arvioi, että tuottavuus pysyi ennallaan lyhyemmästä työviikosta huolimatta. Tulos oli riippumaton toimialasta ja yrityksen koosta.

Työntekijöiden mukaan hyvinvointi sekä työn ja muun elämän tasapaino paranivat. Myös työntekijöiden halukkuus vaihtaa työpaikkaa pieneni.

– Tämä on valtava edistysaskel kohti nelipäiväistä työviikkoa, 4 Day Week Campaignin johtaja Joe Ryle sanoi tiedotteessa tiistaina.

– Nämä uskomattomat tulokset osoittavat, että nelipäiväinen työviikko ilman palkanalennusta todella toimii.

Kokeiluun osallistuneen pienpanimon perustaja kertoi, että kokeilu kannusti aiempaa suurempaan tuottavuuteen lyhyessä ajassa.

Joillekin työntekijöille ylimääräinen vapaapäivä oli tärkeämpi kuin mikä tahansa palkankorotus: 15 prosenttia oli sitä mieltä, että mikään rahasumma ei houkuttelisi heitä takaisin viisipäiväiseen työviikkoon.

Kokeilussa olivat parhaiten edustettuina markkinointi- ja mainonta-alan yritykset, liike-elämän palveluja tarjoavat yritykset sekä hyväntekeväisyystahot.

66 prosentissa yrityksistä oli korkeintaan 25 työntekijää. 22 prosentilla osallistujista oli vähintään 50 työntekijää.

Ylimääräisen vapaan viikonpäivä vaihteli. Osa työntekijöistä oli poissa keskiviikkoisin, osa piti kolmen päivän viikonlopun.

Osalla työpaikoista työntekijät saattoivat myös tehdä lyhyempää päivää sen sijaan, että olisivat tehneet töitä vain neljänä päivänä viikossa.

Noin 2900 kokeiluun osallistuneesta työntekijästä 39 prosenttia koki stressinsä vähentyneen ja 40 prosenttia kertoi nukkuvansa aiempaa paremmin. Sairauspoissaolot vähenivät kahdella kolmasosalla ja työpaikan vaihtaminen väheni 57 prosentilla, The Guardian -lehti kertoi.

Kokeilun tuloksilla voi olla merkitystä Britanniassa, jossa työvoimasta on ollut kova pula maan erottua Euroopan unionista. Myös koronapandemia pahensi työvoimapulaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?