Lakko­aalto uhkaa laajentua – katso, keitä se koskee

Valtakunnansovittelijan toimistolla neuvoteltiin sunnuntaina työkiistoista.

Autoportti Mussalon satamassa Kotkassa keskiviikkoaamuna 15. helmikuuta, jolloin ahtausalan lakko satamissa ja terminaaleissa alkoi.

19.2. 19:00 | Päivitetty 19.2. 22:58

Sunnuntaina soviteltiin jälleen useamman ala työkiistoja.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Satamaoperaattorit ry neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistolla sunnuntaina kello 15 alkaen.

Ahtaajien työehtosopimuksista neuvottelevat AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ja työnantajapuolen eli Satamaoperaattorien Juha Mutru.

Valtakunnansovittelija kertoi sunnuntaina illalla, että ahtaajien työriidassa on annettu sovintoehdotus. AKT ilmoitti kymmenen aikaan illalla, ettei hyväksy sovintoehdotusta.

Lue lisää: Ahtaajien työriita ei ratkennut

AKT:n lakot alkoivat viime keskiviikkona ja ne jatkuvat ahtaajien osalta, kunnes sopu syntyy. Ahtausalan työriita on lähes pysäyttänyt tavaraliikenteen satamissa.

Työriitaa sovittelevat valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja sovittelija Leo Suomaa.

Ahtausalan lisäksi sovitellaan kuorma-auto-, säiliöauto- ja öljytuotealan ja terminaalien työriitoja. Torstaina alkaneet lakot päättyvät tiistaina ja keskiviikkona.

AKT:n lakon vaikutukset voivat näkyä jätteiden keräyksessä ja postiliikenteen, myös Kelan kirjeiden, hidastumisena ammattiliitto PAUn tukilakon takia. Myös esimerkiksi kaupoissa tuontituotteiden, kuten hedelmien ja vihannesten saatavuuteen lakko voi vaikuttaa.

Työnantajapuolen ja elinkeinoelämän tahot ovat arvostelleet hyvin jyrkästi AKT:n työtaisteluita siitä, että AKT pyrkii painostamaan itselleen vientialoja korkeammat palkankorotukset ja että se vahingoittaa teollisuutta vaikeana aikana.

AKT:n Kokko twiittasi lauantaina: ”tämä ei ole yksisuuntainen tie, jossa vain työntekijät saavat, vaan työnantaja vaatii yhtä lailla heikennyksiä työehtoihin. Tasapainoa ei ole vielä löytynyt ja neuvotteluja jatketaan sunnuntaina”.

Liikenteen lakkouhkaa hiihtolomaviikoille

Lakkoaalto uhkaa laajentua myös vaikeuttamaan talvilomalaisten liikkumista Suomessa. Talvilomia pidetään porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi–maaliskuussa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Rautatiealan unioni RAU antoivat perjantaina rautatiealalle lakkovaroitukset.

Lakot osuisivat viikolle 9 ja 10 eli 27.2.─10.3. Silloin lomaillaan ensin muun muassa Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kotkan ja Mikkelin seudun kouluissa. Viimeisenä lomat ovat Pohjois- ja Itä-Suomen kuntien kouluissa esimerkiksi Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.

Pääkaupunkiseudun kouluissa ja esimerkiksi Porissa ja Turussa lomat ehditään joka tapauksessa viettää ennen lakonuhkaa.

Sovittelija Leo Suomaa (vas.), Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sekä AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko (oik) sovittelivat lakkoa valtakunnansovittelijan toimistossa viime viikolla.

Lakot uhkaavat pysäyttää rautatieliikenteen ja suuren osan linja-autoliikennettä. Talvilomat ovat VR:n sesonkiaikaa, ja se on tänä vuonna myynyt paljon lippuja alv-alennuksilla.

Valtakunnansovittelija pyrkii aloittamaan sovittelun tällä viikolla RAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa.

Lisäksi AKT on antanut uuden lakkovaroituksen linja-autoliikenteeseen ja huolto­korjaamoille maaliskuulle. Linja-autohenkilökunnan osalta lakko alkaisi 1. päivä ja päättyisi 10. maaliskuuta. Näiden sovittelu jatkuu ylihuomenna tiistaina.

Uutista päivitetty kello 19.48. Lisätty tieto sovintoehdotuksesta ahtaajien työriidassa.

Uutista pävitetty kello 22.26. Lisätty tieto sovintoehdotuksen hylkäämisestä ahtaajien työriidassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?