Kokoomuksen Häkkänen haluaa lopettaa ’armovitosten' jakelun

Kokoomus myös penää vanhemmiltakin ”ryhtiliikettä”.

Kokoomus rajoittaisi myös digilaitteiden käyttöä kouluissa.

19.2. 14:39

Kokoomuskin ottaa osaa viime aikoina velloneeseen koulukeskusteluun.

Puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen haluaa, että kouluissa palataan ”oppimisen perusasioiden äärelle”.

Vaalikamppailua käydään vahvasti kouluteemoilla. Aiemmin keskustan Petri Honkonen ja Vasemmistoliiton Li Andersson ovat epäilleet, että kokoomus leikkaisi myös koulutuksesta, vaikka se onkin puolueen ”erityissuojeluksessa”.

Kokoomus on luvannut, että se ei ensi vaalikaudella aio leikata koulutuksesta.

Lue lisää: Li Anderssonilta täystyrmäys keskustan Honkosen koulu­ehdotukselle: "Pidän täysin käsittämättömänä"

Lue lisää: Ministeri haluaa vanhan ajan säännöt takaisin kouluun

Häkkänen sanoi tiedotteessa, että oppimistulosten lasku ja koulutustason nousun pysähtyminen ovat Suomen vakavimpia ongelmia.

– Opettajien viestit on otettava vakavasti. Oppimisessa on palattava perusasioiden äärelle. Päättäjien tulee varmistaa täsmäpanostukset resursseihin ja riittävät toimivaltuudet opettajille, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan puhelinten ja digitaalisten laitteiden käyttöä pitää rajoittaa ja mahdollistaa perinteisten oppimisvälineiden käyttö. Oppimisympäristöjen pitää olla rauhallisia ja keskittymistä tukevia.

Selvitysten mukaan jopa 15 prosenttia peruskoulusta valmistuvista ei osaa kunnolla lukea tai laskea, hän sanoi.

– Meillä jaellaan edelleen armovitosia, joilla oppilaat pääsevät jatkamaan seuraavalle luokalle. Vaatimustasot tulee palauttaa, jotta nuorten oppiminen voidaan varmistaa jokaisella portaalla. Jos ei pääse luokalta eteenpäin, se on ryhtiliikkeen paikka oppilaan lisäksi myös vanhemmille.

Kokoomus on ehdottanut, että opetuksen määrää lisätään erityisesti alakouluissa, jotta jokaiselle peruskoulun päättävälle varmistetaan riittävä luku-, kirjoitus- ja laskutaito.

Häkkänen on huolissaan myös kouluissa esiintyvästä väkivallasta ja huumeista.

– Lapsilla ja nuorilla on sama lainsuoja väkivaltaa vastaan. Kouluissa tulee ottaa yhdessä poliisin ja kotien kanssa nollatoleranssi väkivaltaan, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?