Kesätyön hakija sai karun yhteen­vedon Stadiumin testistä: ”Surumielinen, äkkipikainen, hermostunut”

Stadiumin mukaan testien kaikilla osioilla on eurooppalaisten standardien mukainen luokitus excellent eli erinomainen.

20.2. 17:30

Olen yksinkertainen ihminen. Olen harvoin alakuloinen tai yksinäinen...

Kesätyöpaikkaa Stadiumilta hakenut opiskelija kummastelee rekrytointitestissä esitettyjä kysymyksiä, joissa hakijan piti ottaa kantaa mielialaansa.

– Miksi surullisuutta tentattiin niin moneen otteeseen, nainen ihmettelee.

Aalto-yliopistossa opiskeleva 22-vuotias pohjois­pohjan­maalainen nainen päätti hakea kesätyöpaikkaa urheilu­kauppa­ketju Stadiumilta.

Opiskelija täytti ensin netissä perustyö­hakemuksen ja lähetti sen. Noin vartin päästä nainen sai sähköpostiinsa viestin, jonka mukaan Stadium oli kutsunut hänet seuraavaan vaiheeseen rekrytointiprosessissa.

– Uskomme reiluun peliin, ja haluamme antaa kaikille saman mahdollisuuden näyttää edellytyksensä. Tämän vuoksi prosessi sisältää rekrytointitestin, joka mittaa persoonallisuuttasi, Stadium ilmoitti.

Opiskelija piti ilmoitusta ensin hauskana tapana saada opiskelijoiden huomio ja tehdä leikkimielinen testi työpaikkaan liittyen.

Hän oletti kysymysten liittyvän liikuntaan ja myyjän työhön.

Testin kysymykset esitettiin väitteinä, joihin vastattiin asteikolla 1–5. Eli 1 jos oli täysin eri mieltä, 3 jos ei ollut samaa eikä eri mieltä ja 5 jos oli täysin samaa mieltä.

– Jokaisen kysymyksen alla oli vaihtoehtona ”ohita kysymys”, mutta persoonallisuustestejä tuntien oletin, että jokainen missattu vastaus on pois osuvista tuloksista.

Nainen päätti vastata parhaansa mukaan kysymyksiin, joista osan hän huomasi olevan hyvin kummallisia.

– Ensimmäinen asia, joka herätti oudon tunteen, oli väite, jonka mukaan perusasenteeni on, että ihmiset ovat hyviä. Mietin että onpa suuri kysymys ihmiselle, joka hakee myyjän kesätyötä.

Opiskelijan mukaan testissä oli useampi kysymys liittyen alakuloisuuteen ja surullisuuteen.

Hakija piti kysymyksiä outoina.

– Testissä oli myös kysymys, jossa kysyttiin, koenko olevani emotionaalisesti vakaa tai jotain sinne päin. Tässä kohtaa oli jo oikeasti ihmeissäni.

Naisen mielestä surullisuuteen, alakuloisuuteen tai emotionaaliseen vakauteen liittyvät asiat eivät kuulu kenellekään ulkopuoliselle, eivätkä varsinkaan rekrytoijille ja työnantajille.

– Tuli heti mieleen, että kuinka inhottava juttu on, että tällainen asia voisi vaikuttaa jonkun pääsyyn työhön, vaikka olisi muuten mahtava tyyppi itse työssä.

Sitten hakijan eteen lävähti väite: Olen yksin­kertainen ihminen.

– Oli pakko käydä tarkistamassa, olenkohan ymmärtänyt jotakin väärin tai onko tämä joku huijaus­viesti, jonka uhri Stadium on. Ei ollut. Testi oli oikea.

– Yritin järkeistää asiaa ja miettiä, että minkälaiseen yksin­kertaisuuteen tällä viitataan. Yksin­kertainen eli siis nauttii simppeleistä arjen asioista ja elämästä vai oikeasti yksin­kertainen eli minulle ei kannata antaa vastuu­hommia.

”Tarvittaessa olen valmis manipuloimaan muita saadakseni oman tahtoni toteutumaan.” Tämäkin väite tuntui opiskelijasta oudolta.

– Tuntui, että ihan sama, mitä vastaan, se on huono vastaus.

Testin antama tulos oli naisen mielestä inhottavaa luettavaa.

– Tulokset kuvailivat minua sanoilla suru­mielinen, äkki­pikainen ja hermostunut. Tuli fiilis, että eihän tuollaista tyyppiä kukaan ota töihin. Tulokset olivat todella kärjistettyjä ja provosoivia.

Nainen korostaa olleensa aina tunnollinen työn­tekijä, jolla on hyvä työ­moraali. Ihmeekseen hän joutui lukemaan testi­tuloksista, ettei välitä lainkaan järjestyksestä ja rakenteista.

Stadium Finlandin HR manager Jessica Alander pahoittelee, että testi ja rekrytointi­prosessi on jättänyt hakijalle huonon kokemuksen.

– Käytämme rekrytoinnissa kumppanimme Alva Labsin laatimia rekrytointiin tarkoitettuja persoonallisuus­testejä, hän kertoo.

Alander korostaa, että testien kaikilla osioilla on eurooppalaisten standardien mukainen luokitus excellent eli erinomainen.

– Persoonallisuus­testejä käytetään rekrytoinnissa hahmottamaan ehdokkaiden persoonallisuus­tekijöitä ja miten ne suhteutuvat työ­elämään.

Alander huomauttaa persoonallisuus­testien olevan kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta.

– Rekrytointi­prosessissa punnitsemme monia muitakin hakijaan liittyviä seikkoja, kuten esimerkiksi hakemuksen sisältöä, hakijan kokemusta, koulutusta, osaamista ja suosittelijoita.

Stadiumin testi­kysymykset veivät Aalto-yliopiston opiskelijalta mielenkiinnon yritystä kohtaan.

– Tein testin loppuun, ja en aio mennä Stadiumille. Minusta tuntuu, että testin tulokset ovat luoneet minusta todella negatiivisen kuvan, ja minulla ei ole mielenkiintoa tuhlata aikaa todistelemalla itsestäni kesätyön tähden, nainen pohtii.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?