Uusi lakonuhka päällä – lakot vaikeuttaisivat talvilomalaisten liikkumista

Lakonuhkaa on sekä rautateillä että linja-autoliikenteessä.

Pääkaupunkiseudun kouluissa lomat on ehditään viettää ennen lakonuhkaa.

17.2. 16:58

Lakkoaalto uhkaa laajentua vaikeuttamaan talvilomalaisten liikkumista Suomessa. Talvilomia pidetään porrastetusti kolmen viikon jaksolla helmi–maaliskuussa.

Lakot osuisivat viikolle 9 ja 10 eli 27.2.─10.3. Silloin lomaillaan ensin muun muassa Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kotkan ja Mikkelin kouluissa. Viimeisenä lomat ovat Pohjois- ja Itä-Suomen kuntien kouluissa esimerkiksi Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.

Pääkaupunkiseudun kouluissa ja esimerkiksi Porissa ja Turussa, lomat ehditään viettää ennen lakonuhkaa.

Lakot uhkaavat pysäyttää rautatieliikenteen ja suuren osan linja-autoliikennettä. Talvilomat ovat VR:n sesonkiaikaa, ja se on tänä vuonna myynyt paljon lippuja alv-alennuksilla.

VR:n viestinnästä korostettiin STT:lle perjantaina, että nyt ovat kyseessä vasta lakkovaroitukset. VR ilmoittaa esimerkiksi junaliput jo ostaneille asiakkailleen vaihtoehdoista vasta sitten, jos lakkojen toteutuminen varmistuu.

VR ei myöskään kommentoinut tässä vaiheessa sitä, pysäyttäisivätkö mahdolliset lakot Suomen koko raideliikenteen.

Jos lakot alkavat, lomareissuille esimerkiksi Lappiin tai muualle suosittuihin talvilomakohteisiin ei ehkä pääse ilman omaa tai vuokrattua autoa. Jos taas autoja olisi poikkeuksellisen runsaasti liikenteessä joukkoliikenteen lakkojen takia, se voisi nopeuttaa polttoaineen loppumista bensa-asemilla.

Lapin bensiinikauppiaat ry:n puheenjohtaja, yrittäjä Mika Kuusela arvioi Ylelle aiemmin, että autoilijoita uhkaa polttoainepula, jos auto- ja kuljetusalan lakko jatkuu pitkään. Bensiinin kuljetuksissa Pohjois-Suomeen voi olla ongelmia jo etelän hiihtolomien alkaessa.

AKT aloitti keskiviikkona ahtaajien lakon satamissa sekä myös kuorma-autoalan, säiliö- ja öljytuotealan ja terminaalien lakon. Näiden sovittelu jatkui tänään perjantaina aamusta valtakunnansovittelijan toimistolla.

Huoltoasemilla on bensiiniä ja dieselpolttoainetta tankeissaan useimmiten noin viikon varasto. Ylen mukaan vilkkaimmilla huoltoasemilla saattaa polttoainemyynti loppua jo viikonloppuna.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Rautatiealan unioni RAU antoivat perjantaina rautatiealalle lakkovaroitukset vauhdittaakseen alojen työehtosopimusneuvotteluja.

Maaliskuulle AKT on antanut lakkovaroituksen muun muassa linja-autoliikenteeseen. Sen sovittelu jatkuu ensi viikon tiistaina. Linja-autohenkilökunnan osalta lakko alkaa 1.3. klo 03.00 ja päättyy 10.3. klo 03.00.

Myös Finnair on varoittanut, että sen lentoihin voi tulla myöhästymisiä, koska AKT:n lakko vaikuttaa koneiden tankkaamiseen. Lakko jatkuu 21. helmikuuta saakka eli ensi viikon hiihtolomaviikon alkuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?