Lakot uhkaavat pysäyttää junaliikenteen – kahdelta ammattiliitolta varoitus

Rautatielakko uhkaa alkaa maaliskuun 6. päivä.

17.2. 13:31 | Päivitetty 17.2. 14:16

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on antanut lakkovaroituksen rautatiealalle. Samoin on tehnyt Rautatiealan unioni RAU.

Lakot alkaisivat 6. ja 13. maaliskuuta.

JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt sanoo olevansa pettynyt tuloksettomiin neuvotteluihin.

– Tässä on kolme kuukautta käyty neuvottelua palkankorotuksen tasosta ja rakenteesta sekä tekstimuutoksista tuloksetta. Alakohtaiset työehtoneuvottelut näyttävät työnantajan toimintamalleilla olevan täysin mahdottomat. Tuntuu olevan niin, että neuvotteluita käydään EK:n johdolla, mihin kaikkien tulisi taipua, Järnstedt sanoo tiedotteessa.

– Tuntuu käsittämättömältä, että kaikkien tulisi vain hyväksyä kahden neuvotteluosapuolen sopima kustannustaso, jota ennen sopiminen on täysin mahdotonta. Tämä työnantajien yksipuolisesti luoma malli vain jäykistää työmarkkinoiden toimivuutta ja sopimisen kulttuuria, hän sanoo.

JHL:n lakko koskee kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä koko Suomessa. Lakko alkaa maanantaina 6. maaliskuuta ja päättyy perjantaina 10. maaliskuuta.

RAU:n veturimieslakko olisi samaan aikaan JHL:n lakon kanssa. Lisäksi RAU on antanut lakkovaroituksen asiakaspalvelu- ja liikenteenohjaustehtäviin. Tämä lakko alkaisi 13. ja päättyisi 17. maaliskuuta.

RAU:n mukaan molemmat lakot pysäyttävät toteutuessaan junaliikenteen.

– Meillä on rautateillä merkittäviä työjärjestelyistä johtuvia työssäjaksamisongelmia, joita ei ole saatu yritysten kanssa paikallisesti sopimalla ratkaistua ja siksi nämä joudutaan tekemään työehtosopimusten kautta, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?