Loviisan ydinvoimala sai käyttöluvan vuoteen 2050 saakka – polttoainetta saatava muualtakin kuin Venäjältä

Loviisan jatkoluvan ehtona on polttoaineen saanti muualtakin kuin Venäjältä.

Loviisan ydinvoimala jauhaa sähköä näillä näkymin 70 vuotta.

16.2. 14:53

Valtioneuvosto on torstaisessa kokouksessaan myöntänyt Loviisan ydinvoimalalle uuden käyttöluvan, jolla sähköntuotanto laitoksessa jatkuu vuoteen 2050 saakka. Loviisan ydinvoimalan käyttöiäksi tulee siten 70 vuotta.

– Tämä toiminta on ollut vakaata ja merkittävää ja kattaa noin kymmenen prosenttia Suomen nykyisestä sähköntuotannosta, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina.

Ydinreaktoreiden nykyiset käyttöluvat ovat voimassa vuosien 2027 ja 2030 loppuun saakka.

Loviisan ydinvoimalan polttoaine on tullut toistaiseksi Venäjältä.

– Viime vuoden aikana on asetettu tavoitteeksi – tietysti sattuneesta syystäkin johtuen – varmistaa polttoainetoimittajien monipuolistaminen. Tämä työ on nyt käynnissä Fortumissa ja Suomi tekee tässä yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa komission tukemana, Lintilä sanoi.

Hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriö seuraa toimittajien monipuolistamista ”hyvinkin tarkasti”.

– Käyttöluvassa on asetettu lupaehto, jonka mukaan Fortumin on toimitettava selvitys asiasta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Marraskuussa Fortum kertoi tehneensä sopimuksen yhdysvaltalaisen Westinghousen kanssa uuden polttoainetyypin toimittamisesta Loviisan voimalaitokselle. Uuden polttoaineen käyttöönotto kestää viranomaishyväksyntöineen monta vuotta.

Uuden käyttöluvan mukaan ydinvoimayksiköiden käytöstä poistoon valmistaudutaan käytön päätyttyä vuoteen 2055 saakka ja käytöstä poisto toteutetaan lopulta vuoteen 2090 mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?