AKT:n lakko ei uhkaa huolto­varmuutta – peruselin­tarvikkeista ei tule pulaa

Huoltovarmuuskeskuksen asiantuntijan mukaan lakon osapuolten kanssa on pystytty sopimaan poikkeuksista kuten lääke- ja eläinrehukuljetuksista.

Ahtaajien lakko käynnistyi keskiviikkona. Kuva Vuosaaren satamasta.

15.2. 21:07

Tavaraviennin ja -tuonnin valtaosin pysäyttänyt AKT:n lakko ei aiheuta akuutteja ongelmia yhteiskunnan toiminnalle, arvioi Huoltovarmuuskeskuksen vanhempi varautumisasiantuntija Jukka Etelävuori.

Etelävuori sanoo, että Suomi on yhteiskuntana varautunut kriittisten asioiden osalta hyvin. Lisäksi lakon osapuolten kanssa on pystytty sopimaan tietyistä poikkeuksista kuten lääke- ja eläinrehukuljetuksista.

– On sovittu, että tiettyjä tuoteryhmiä pystytään käsittelemään, vaikka lakko jatkuu. Ja asioista pystytään vielä osapuolten kanssa keskustelemaan, jos tulee yhteiskunnan toimivuuden kannalta haasteita, Etelävuori kertoo.

Lääkkeiden kohdalla tilannetta helpottaa se, että ne kulkevat nykyään pitkälti rekkakuljetuksina, joihin ahtaajien lakko ei vaikuta. Näissä kuljetuksissa siis kuljettaja ajaa auton alukseen ja sieltä pois.

Näkyy kauppojen hyllyillä

Etelävuori arvioi, että kansalaisille lakko alkaa näkyä puutteina kauppojen elintarvikevalikoimissa. Peruselintarvikkeista ei kuitenkaan tule pulaa.

– Kaiken näköiset energiakuljetukset ovat hyvin tärkeitä, mutta niidenkin kohdalla on varauduttu hyvin tässä maassa, Etelävuori jatkaa.

Hänen mukaansa varautuminen on hyvää varsinkin fossiilisten polttoaineiden kohdalla. Sen sijaan varastoissa ei ole suuria määriä sellaisia biotyyppisiä polttoaineita, joiden säilyvyys ei ole kovin pitkä. Etelävuori ei kuitenkaan pidä tätä niin kriittisenä ongelmana, että sillä olisi ainakaan heti suurempia vaikutuksia.

Etelävuori kertoo, että eniten lakko vaikuttaa teollisuuden irtolasteihin, joka ovat kokonaisia ja osittaisia laivalasteja.

– Niitä ei sitten pureta, ja vaikutus näkyy valmistavassa teollisuudessa kohtuullisen nopeasti.

– En tällä hetkellä näe, että meillä olisi huoltovarmuuden kannalta tässä mitään kriisiä. Mutta kaiken kaikkiaan lakko on hyvin ikävä, ja toivotaan, että osapuolet pääsevät sopuun. Kun lakko alkaa vaikuttaa niin, että joitain tehtaita joudutaan sulkemaan, niin kyllähän se yhteiskunnan toimivuutta alkaa haitata, Etelävuori sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?