PTT ennustaa asuntojen hintoihin selvää laskua tälle vuodelle

Vuokrien nousutahti sen sijaan kiihtyy.

Vanhoja kerrostaloja Lehtisaaressa.

16.2. 10:01

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna keskimäärin 2,5 prosenttia koko maassa. 12 kuukauden euribor-koron vuoden keskiarvo on 3,5 prosenttia, Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa.

– Lasku (vanhojen kerrostaloasuntojen) tapahtuu alkuvuonna, ja vuoden lopulla hinnat alkavat uudelleen nousta, kun asuntomarkkinat palautuvat energiakriisin ja korkojen nousun aiheuttamasta shokista, PTT:n ekonomisti Veera Holappa sanoi tiedotteessa.

Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskevat tänä vuonna kolme prosenttia ja Tampereella kaksi prosenttia.

Vaikka talouden epävarmuus ja nousevat korot vetävät asuntojen hintoja alaspäin myös tänä vuonna, havaittavissa ei ole sellaista epätasapainoa, että se voisi johtaa syöksykierteeseen tai muodostaa riskin taloudelle.

PTT:n mukaan asunnonoston tarpeet ovat patoutuneet ja ne alkavat purkautua, kunhan taloudesta alkaa kantautua taas myönteisiäkin viestejä.

Vuokrien nousuvauhdin ennustetaan sen sijaan kiihtyvän viime vuoteen nähden. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alkuvuonna, mutta paine hellittää vuoden loppua kohden, kun asuntokauppa jälleen vilkastuu.

– Vuonna 2022 monet vuokranantajat eivät tehneet vuokrankorotuksia tiukan markkinatilanteen takia. Korotukset jäävät tästä huolimatta yhä alle kustannusten nousun, koska uusia asuntoja valmistuu alkuvuonna edelleen paljon eli tarjontaa riittää, Holappa sanoi.

Koko maan tasolla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat 2,3 prosenttia vuoden aikana. Tänä vuonna ARA-vuokrat nousevat poikkeuksellisesti vapaarahoitteisten asuntojen vuokria enemmän eli noin neljä prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?