Näin paljon voit saada palkkaa kesätöistä – hommia tarjolla myös kokemattomalle

Ensi kesän kesätyöpaikkojen määrä hipoo ennätystä. Palkkatasoon vaikuttavat kokemus ja koulutus, mutta töitä on tarjolla myös ilman niitä.

19.2. 16:30

Kesätyöpaikan valintaan vaikuttavat esimerkiksi mahdollinen aiempi koulutus, kokemus tai muut taidot sekä oma kiinnostus eri tyyppisiin työtehtäviin, sekä tietysti työpaikkojen tarjonta omalla asuinseudulla.

Toisaalta kesätyö voi olla hyvä tapa tutustua alaan tai työtehtävään, jota ei aiemmin ole tuntenut. Mutta jos asiaa lähestyy kylmän taloudelliselta kannalta, kannattaa tutkia työpaikan tai alan palkkataso.

EK:n jäsenkyselyn mukaan ensi kesänä on tarjolla jopa 140 000 kesätyö- ja harjoittelupaikkaa. Eniten kesätyöpaikkoja on palvelualoilla, teollisuudessa ja rakentamisessa.

Lue lisää: EK: Ennätysmäärä kesätyö­paikkoja ensi kesänä

Tämän kevään työehtosopimusneuvottelut voivat vaikuttaa myös kesätyöpalkkoihin. Palkankorotusten myötä nousevat myös kesätyöntekijöiden vähimmäispalkat viime vuoteen verrattuna.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualalla nuorten ensimmäiset työtehtävät voivat Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan olla esimerkiksi blokkarin, aputyöntekijän, kahvilatyöntekijän ja pikaruokatyöntekijän tehtävät. Ensi kesänä täyttä työpäivää tekevien peruskoululaisen tai lukiolaisen vähimmäispalkat ovat PAMin alustavien laskelmien mukaan noin 1350–1520 euroa kuukaudessa. Näiden päälle maksetaan vielä esimerkiksi ilta- ja yötyölisiä.

Moni nuori aloittaa työuraansa kahvilassa.

Niin sanottua koululaispalkkaa saa maksaa enintään kaksi kuukautta, jonka jälkeen kesätyöntekijälle on maksettava harjoittelijan palkkaa, joka alustavien laskelmien mukaan on noin 1650–1720 euroa kuukaudessa.

Kaupan alalla vähimmäispalkat ovat yleensä hieman ravintola-alaa paremmat, mutta tarkemmat palkat selviävät vasta myöhemmin keväällä ravintola-alan työehtoneuvottelujen jälkeen. Tyypillisiä tehtäviä ovat muun muassa, pullojen ja kärryjen käsittely, varastotyö sekä myyjän työt.

Duunitorin viestintäpäällikön Anna Mäkelän mukaan ilman aiempaa kokemusta hyville tienesteille voi päästä erityisesti provisiopalkatuissa myyntitöissä, jos myös pohjapalkka on hyvä. Tällaisia työpaikkoja löytyy esimerkiksi puhelinmyynnissä.

– Jos myynti sujuu, se on se tapa, millä voi nousta nousta koviinkin ansioihin. Palkkataso vaihtelee kuitenkin paljon työpaikan, alan ja oman työpanoksen mukaan, Mäkelä sanoo.

Rakennusalalla on tehtävistä riippuen käytössä kahdeksan erilaista työehtosopimusta, joissa on hieman eroja nuorten palkkauksessa, kertoo aluetoimitsija Anniina Kangas Rakennusliitosta.

Suurinta osaa liiton jäsenistä koskee rakennusalan työehtosopimus.

– Alaa opiskelevien palkat menevät ensin aloittelevia työntekijöiden taulukkopalkan mukaan. Palkkaa voi saada myös taulukkopalkkaa enemmän, Kangas kertoo.

Rakennusalan viimevuotisen työehtosopimuksen mukaan aloitteleva työntekijän alkupalkka on 11,26 euroa tunnissa.

Taulukon vähimmäispalkoista voidaan sopia toisin, kun on kyse muista alaikäisistä kuin rakennusalan opiskelijoista.

Näiden palkkojen päälle maksetaan myös lisiä, eli esimerkiksi kesän aikana tienattu lomaraha. Rakennusalalla maksetaan myös päivittäisten matkakustannusten korvaukset.

Rakennusalalla koulutuksesta on hyötyä, mutta töitä on tarjolla myös kouluttamattomille.

Ylempää korkeakoulututkintoa suorittavien kesätyöpalkat vaihtelevat alasta, aiemmasta kokemuksesta ja suoritettujen opintojen määrästä riippuen paljon. Monet ammattiliitot ovat kuitenkin tehneet palkkatasosta erilaisia suosituksia.

Esimerkiksi Insinööriliiton mukaan alle 100 opintopistettä suorittaneiden kuukausipalkaksi suositellaan 2 300–2 500 euroa, ja 100–150 opintopistettä saavuttaneiden suosituspalkka on 2 400–2 600 euroa kuukaudessa. Opintojen edetessä suosituspalkat nousevat kohti alan yleistä palkkatasoa.

Lue lisää: Opiskelijat Siiri, 23, ja Oskari, 22 pelastivat vanhan lomakylän Pohjois-Karjalassa: ”Mietimme monta kertaa, onko tämä sulaa hulluutta”

Kunnat palkkaavat perinteisesti paljon kesätyöntekijöitä. Helsinki tarjoaa kokonaisuudessaan noin 3 500 kesätyöpaikkaa, joista noin 1 000 on erityisesti nuorille 16–20-vuotiaille. Aiempaa työkokemusta tai koulutusta ei välttämättä tarvita.

– Kaupunki haluaa tarjota niitä ensimmäisiä kesätyöpaikkoja, kertoo erityisssuunnittelija Emmi Korvola Helsingin kaupungilta.

– Näissä nuorten työpaikoissa on toiveena, että peruskoulu on suoritettuna, mutta ei mitään sen kummempia koulutusvaatimuksia.

Siisti kesä! -hankkeessa palkataan noin 270 kesätyöntekijää, joiden tehtävänä on siivota esimerkiksi puistoja, kadunvarsia ja liikuntapaikkoja.

Työuraansa aloittelevien nuorten kuukausipalkat lähtevät noin 1 100 eurosta. Siisti kesä! -hankkeessa haetaan myös 18–20 -vuotiaita tiiminvetäjiksi, joiden palkka on 1 773 euroa kuukaudessa.

Kokemattomien nuorten lisäksi Helsinki palkkaa kesäksi myös eri alojen opiskelijoita enemmän koulutusta vaativiin tehtäviin esimerkiksi sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle sekä kaupunkiympäristön toimialalle.

Korvolan mukaan palkka nousee tehtävien vaativuuden, kokemuksen ja koulutustason mukaan.

– Esimerkiksi ylempää korkeakoulututkintoa suorittaville harjoittelijoille vähimmäispalkka on 1 709 euroa kuukaudessa, hän kertoo.

– Jos taas on palkattu esimerkiksi sijaiseksi vaativampaan tehtävään, vähimmäispalkat määrittyvät työehtosopimuksen mukaan.

Avoimia kesätyöpaikkoja löytyy Helsingin kaupungin verkkosivuilta. Siisti kesä! -hankkeen haku päättyy 27. helmikuuta.

Helsinki tukee myös koululaisten työllistymistä. Helsingissä koululaiset 9.-luokkalaisista lukiolaisiin voivat hakea kesäseteliä, joka voi auttaa työpaikan saamisessa. Työnantaja voi saada kaupungilta 325 euron korvauksen, jos hän palkkaa nuoren 400 euron palkalla 60 työtunniksi.

Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyömallin kautta voi kesätyöpaikan saada jopa 13-vuotiaana, jos täyttää saman vuoden aikana 14 vuotta. TTT-ohjelma on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, ettei opiskele vielä ammattiin eikä hakijalla ole tutkintoa.

Työpaikan tosin saa vain pariksi viikoksi eli kymmeneksi työpäiväksi. Viime kesänä palkka oli PAMin mukaan 380 euroa.

– Tarkoitus on, että että mahdollisimman matalalla kynnyksellä pystyttäisiin ottamaan ottamaan nuoria kesätöihin, koska kaikki me tiedämme, että asiat helpottuvat, kun saa jalan oven väliin työelämään sen ensimmäisen työpaikan kautta, sanoo järjestöasiantuntija Jussi Kukkola SAK:sta.

TTT-mallin mukaisia työpaikkojen hakuun annetaan vinkkejä esimerkiksi Oikotie-verkkopalvelussa. Työpaikkoja kannattaa hakea myös itsenäisesti.

Lue lisää: Kesätöitä on tarjolla nuorille nyt enemmän kuin ennen koronaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?