Auto- ja Kuljetusalan Työntekijöiden liitto AKT:n lakot ovat keskeyttäneet tuonnin ja viennin Suomen satamista, joiden kautta kulkee valtaosa Suomen ulkomaankaupasta.
Nordean ekonomisti Juho Kostiaisen arvion mukaan satamien kautta kulkee noin 80 prosenttia ulkomaankaupan arvosta. Osuus tosin vaihtelee toimialoittain.
Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan varastot tasoittavat ahtausalan lakon vaikutuksia.
– Vuoden 2021 luvuilla se tarkoittaa keskimäärin noin 201 miljoonaa euroa päivässä tuontia ja 190 miljoonaa vientiä satamien kautta. Eli karkeasti vajaa 400 miljoonan euron arvosta kauppavirtaa jää päivittäin nyt kulkematta, Kostiainen sanoo.
EK:n ja Satamaoperaattorit ry:n mukaan satamien kautta hoidetaan ulkomaankaupasta 90 prosenttia, jonka arvo on 280 miljoonaa euroa vuorokaudessa.
Lue lisää: Näin lakko näkyi satamassa – Katso IS:n tallenne Vuosaaresta
Kostiaisen mukaan tuonnin ja viennin pysäyttäminen ei kuitenkaan näy niin kauan kuin varastoja riittää.
– Osa elintarvikkeista voi jäädä tulematta, hän sanoo.
– Ja tietysti pidempään jatkuessaan lakko voi vaikuttaa esimerkiksi teollisuuteen, missä käytetään maailmalta tuotuja raaka-aineita ja välituotteita. Varastoja on kuitenkin aina jonkun verran, joten noin viikon lakolla tuskin tulee olemaan tällaisia vaikutuksia.
Lue lisää: Lakkoilu jatkuu, nyt pysähtyivät satamat ja kuljetukset – näin se vaikuttaa suomalaisten arkeen
Sama pätee vientiin. Kostiaisen mukaan noin viikon vientiin tarkoitettu tuotanto todennäköisesti mahtuu vielä varastoihin.
– Mutta jos kyseessä on pidempi lakko, niin silloin tietysti voidaan joillakin toimialoilla joutua rajoittamaan tuotantoa, jos sitä ei pystytä viemään eteenpäin eikä ole paikkaa missä sitä tuotantoa voisi varastoida, Kostiainen sanoo.
– Lyhyellä aikavälillä vaikutukset ovat varmaan pieniä, mutta pidemmällä lakolla olisi selkeästi kansantaloudellisia vaikutuksia.