Lakkoilu jatkuu, nyt pysähtyivät satamat ja kuljetukset – näin se vaikuttaa suomalaisten arkeen

Kaikki AKT:n lakot ovat käynnissä satamissa ja kuljetuksissa. Lakot näkyvät monin tavoin. Pakkausjätteitä toivotaan säilytettävän kotona. Pakettien, kirjeiden ja muiden lähetysten kulku viivästyy.

14.2. 15:19 | Päivitetty 15.2. 10:28

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n lakot ovat alkaneet satamissa ja kuljetuksissa tänään. Yllä oleva video: Helsingin sataman rahtiliikennejohtaja Jukka Kallio kertoo tilanteesta aamulla Vuosaaressa.

Puoliltaöin alkoivat kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakot. Aamukuudelta alkoivat puolestaan ahtausalan lakko satamissa sekä terminaalialan lakko.

Työtaisteluun päädyttiin, kun AKT hylkäsi eilisiltana sovittelijan työriitaan antaman sopimusehdotuksen.

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotukset olivat sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättömiä.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000:ta työntekijää ja vaikuttavat laajasti Suomen ulkomaankauppaan ja moniin kuljetuksiin.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi sopimusehdotuksen kaaduttua, että työriidan sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.

Valtaosa AKT:n sopimuksista ja samalla työrauhavelvoite päättyi tammikuun lopussa.

Koska?

Ahtausalan lakko alkoi satamissa keskiviikkona aamukuudelta ja jatkuu toistaiseksi.

Mitä koskee?

Lakko pysäyttää kaiken rahtitavaran liikenteen satamissa. Kuorma-auto-, säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkavat niin ikään keskiviikkona heti vuorokauden vaihduttua ja päättyvät ensi viikon tiistaina kello 24.

Lakot koskevat kaikkiaan noin 9 000 työntekijää.

Lue lisää: Ahtaajien ja kuljettajien lakko alkaa – näin paljon ahtaajat tienaavat työnantajan mukaan

Pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa lakkojen vaikutukset näkyvät yleensä selvemmin kuin harvaan asutuilla alueilla. Pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa toimivat suurimmat kuljetusyritykset ja tavaraa ja jätettä liikkuu paljon.

Satamat

Lakko vaikuttaa merkittävästi Suomen ulkomaankauppaan.

Suomen Varustamot ry:n mukaan tavaran viennistä ja tuonnista lähes 90 prosenttia kulkee meritse.

Jätteiden ja pakettien kuljetus

Lakon piirissä on isoja kuljetusliikkeitä, kuten Schenker, Lassila & Tikanoja ja Remeo. Lakkoon menee myös Posti Kuljetus.

Lakko vaikuttaa muun muassa jätteenkeräykseen. Rinki-ekopisteistä vastaavan Suomen Pakkauskierrätyksen mukaan lakon aikana monia Rinki-ekopisteitä ei pystytä tyhjentämään eikä siivoamaan.

Osa Rinki-ekopisteiden keräyssäiliöistä on tyhjennetty etukäteen alkuviikosta. Jos lakko kestää useita päiviä, jotkut keräysastiat tulevat väistämättä täyttymään. Ihmisiä pyydetään pitämään pakkausjätteensä kotona ja tuomaan ne ekopisteisiin vasta lakon päätyttyä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni aikoo tukea AKT:n lakkoa toimilla, jotka koskevat kuorma-autojen ja perävaunujen lastaamista ja purkamista​ torstaista ensi viikon tiistaihin. Postin mukaan lakoilla on vaikutuksia ainakin Postin kuljetus- ja terminaalitoimintoihin ja kotimaan ja ulkomaan lähetyksiin.

Pakettien, kirjeiden, lehtien ja ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy arviolta useista päivistä yli viikkoon. Sama koskee rahtikuljetuksia.

Sovittelija Leo Suomaa (vas.), AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko (kesk.) ja Satamaoperaattorit ry:n työmarkkinajohtaja Juha Mutru sovittelivat lakkoa valtakunnansovittelijan toimistossa 14. helmikuuta.

Lentoliikenne

Helsinki-Vantaan lentoasemalla lakkoon menevät muun muassa Finnairin koneita tankkaavat säiliöautojen kuljettajat. Lakon piirissä olisivat Swissport ja Air BP Finland.

Lentoyhtiö Finnairin viestinnästä kerrottiin aiemmin, että lakolla ei todennäköisesti olisi vaikutusta sen lentoihin. Yhtiö on hankkinut polttoainetta varastoon ja voi mahdollisuuksien mukaan myös tankata koneitaan lentokohteissa ja muilla lentokentillä Suomessa.

Polttoaine

Huoltoasemien polttoainetilannetta ovat lakon osapuolet arvioineet eri tavoin. Työnantajaliitto arvioi, että lakko voisi johtaa jo muutamassa päivässä polttoaineen loppumiseen joillakin isoimmilla huoltoasemilla.

Teollisuusliiton mukaan muutaman päivän lakolla ei pitäisi olla vaikutusta polttoaineiden saatavuuteen tai hintoihin, koska Nesteellä ja polttoaineiden jakelijoilla on varastoja.

Lisäksi keskiviikkoaamuna alkaa terminaalitoiminta-alan lakko, joka jatkuu ensi viikon keskiviikkoaamuun asti.

Kaupat

Lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä, kun päivittäistarvikkeita ei kuljeteta AKT:n lakon takia. Jos satamat ovat kiinni, ei kauppoihin tule ulkomailta esimerkiksi hedelmiä tai vihanneksia.

Terminaalien sulkeutumisella on iso vaikutus, koska tavara, joita esimerkiksi tilaa verkosta ja kotiinkuljetuksella, kulkee terminaalien kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?