Näin maanantaiksi kaavaillut lakot näkyisivät kaupoissa

Lakko voi pidemmän päälle pienentää hieman kauppojen valikoimaa.

Myös Inex Partnersin logistiikkakeskus Sipoossa saattaa mennä lakkoon huomisaamuna.

12.2. 15:40

Maanantaina alkavaksi suunnitellut kaupan alan lakot näkyvät asiakkaille suhteellisen vähän, vakuutellaan Päivittäistavarakauppa ry:stä.

– Joissakin tuotteissa voi esiintyä puutteita, eli tuoteryhmän jokaista tuotetta ei välttämättä ole, sanoo valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakaupan liitosta.

– Ruokaa riittää silti Suomessa edelleen tästäkin lakosta huolimatta.

Maanantaiaamusta kello 5 torstaihin 16. helmikuuta kestävän lakon piiriin kuuluisivat 47 jakelukeskusta ja tukkuvarastoa, joiden kautta välitetään tarvikkeita niin Keskon, S-ryhmän, Lidlin sekä muiden liikkeiden kauppoihin. Lakkoon on menossa noin 4  000 työntekijää sekä varasto- ja kuljetusesihenkilöä.

Neuvotteluja kaupan alan työehtosopimuksesta käydään kuitenkin myös tänään valtakunnansovittelijan johdolla.

Lue lisää: Sovun rakentaminen kaupan alan työriitaan jatkuu sunnuntaina – ”Edistytty on, mutta maalissa ei vielä olla”

Kulosen mukaan ainakin osa logistiikkakeskuksista pystyy jatkamaan toimintaansa myös lakon aikana. Kuljetuksia saattaa kuitenkin olla tavallista vähemmän, ja joitakin tiettyjä tuotteita ei välttämättä pystytä toimittamaan.

– Kuluttajalle vaikutus on se, että hän ei välttämättä löydäkään tavallisesti käyttämäänsä tuotetta hyllystä, mutta todennäköisesti saa jonkun muun korvaavan tuotteen, Kulonen sanoo.

Kesko-konserniin kuuluvassa Kespro-elintarviketukussa lakkoon on pyritty varautumaan etukäteen.

– Tällä hetkellä tietysti ollaan toiveikkaita illan neuvottelujen suhteen, mutta valmistautumista on pitänyt tehdä jo tämän viikon alkupuolelta lähtien, kertoo työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Heinonen Kesprosta.

– Kaupoissa on varsin hyvin, ellei jopa normaalia enemmänkin tavaraa tarjolla.

Heinosen mukaan Kesprossa on käynnissä normaali sunnuntaivuoro.

– Teemme paikkojen ennakkotankkausta siinä määrin kuin se on mahdollista.

Heinosen mukaan tavoitteena on, ettei lakko näkyisi kuluttajille, vaikka tavaroita ei pystytäkään toimittamaan normaaliin tahtiin. Töitä aiotaan jatkaa liittoon kuulumattomien työntekijöiden sekä esimiesten voimin.

– Jos meillä alkaa kapeikkoa tulemaan niin me alamme karsimaan hitaammin kiertävistä sekä tietysti vähemmän myyvistä tuotteista, Heinonen sanoo.

Sen sijaan tuoreita, niin sanottuja nopean kierron tuotteita, kuten vihanneksia pyritään sen sijaan saamaan kauppoihin mahdollisuuksien mukaan riittävään tahtiin.

Lue lisää: Prisma avasi lakko­päivien jälkeen – tältä näytti liikkeessä Imatralla

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtajan Sampo Päällysahon mukaan tämän viikon aiemmat Prismoja koskevat lakot eivät ole häirinneet niiden varautumista varastojen mahdolliseen lakkoon.

Lakon vaikutuksia vähentävät myös se, että osa myytävistä tuotteista ei kulje lainkaan kauppojen keskusvarastojen kautta.

– Vaikkapa maitotaloustuotteet ja leivät ovat pitkälti sen kaltaisia tuotteita, että ne tulevat myymälöihin suoraan valmistavalta teollisuudelta eli meidän tavarantoimittajilta, Päällysaho kertoo.

Keskiviikkona alkavaksi kaavailtu ahtaus- ja kuljetusalan lakot saattaisivat näkyä esimerkiksi hedelmä- ja vihannesvalikoimissa.

– Erityisesti päivittäistavarakaupan tuoteryhmistä hedelmä- ja vihannestuotteita tulee tuonnin kautta, sanoo Kulonen.

– Kaikista tuotteista 80 prosenttia on kotimaassa valmistettuja eli missään tapauksessa ruoka ei meiltä lopu siinäkään tilanteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?