Tuulivoiman tuotanto­ennätys meni jälleen rikki

Uuteen ennätykseen vaikuttavat tuuliset säät sekä uusien tuulivoimaloiden määrä.

Humppila-Urjalan tuulivoima-alue sijaitsee Humppilan keskustasta pohjoiseen.

11.2. 15:33

Tuulivoimalla Suomessa tuotetun sähkön määrässä yllettiin tammikuussa jälleen uuteen ennätykseen. Edellinen ennätys oli lokakuulta.

Energiateollisuuden mukaan tammikuussa tuotettiin tuulivoimalla sähköä noin 1 900 gigawattituntia, mikä ylitti lokakuun tuotannon 450 gigawattitunnilla.

Uusi ennätys ei ole pelkästään tuulisten säiden ansiota, sillä viime vuoden kuluessa uusia tuulivoimaloita on rakennettu lisää kovaan tahtiin. Viime lokakuussa Suomen tuulivoimatuotannon kokonaiskapasiteetti on 4 000 megawattia, kun se tammikuun alussa oli Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan jo 5 677 megawattia.

Yhdistyksen mukaan Suomeen rakennettiin viime vuonna 2  430 megawattia uutta tuulivoimaa, mikä lisäsi tuulivoimakapasiteettia 75 prosentilla.

Lue lisää: Suomen tuulivoiman kapasiteetti paisui viime vuonna tuntuvasti

Energiateollisuuden mukaan tuulivoima oli toiseksi suurin sähkön tuotantomuoto ydinvoiman jälkeen. Kaikesta sähköstä tuulivoimalla tuotettiin neljäsosa.

Viime vuoden tammikuuhun verrattuna kotimainen sähköntuotanto kasvoi lähes kymmenellä prosentilla samalla kun kulutus laski noin yhdeksän prosenttia edelliseen tammikuuhun verrattuna. Lämpötilakorjattu sähkönkulutus laski noin viidellä prosentilla edelliseen tammikuuhun verrattuna.

Lue lisää: Tuulisena torstaina tuotantoennätykset paukkuvat ja sähkö on halpaa

Tuotannon kasvu vähensi tuonnin tarvetta, ja nettotuonti romahti yli 80 prosenttia viime vuoden tammikuuhun verrattuna.

Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan Investoinnit energiantuotantoon parantavat Suomen omavaraisuutta.

– Päivittäisellä tasolla tuontia tarvitaan paljon myös jatkossa, mutta keskimäärin tulemme yhä paremmin omillamme toimeen, hän toteaa tiedotteessa.

– Investointeja tarvitaan vielä paljon lisää, että sähköä riittää kohtuulliseen hintaan myös kaikille, ja että teollisuuden päästöjä voidaan entisestään vähentää puhtaan sähkön turvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?