Asiantuntija: Venäjä on jo hävinnyt energiasodan

Pahin on Euroopan energiakriisissä ohi, sanoo energiasijoittaja FT:lle.

LNG-terminaali Lubminin satamassa Saksassa.

10.2. 17:19

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hävinnyt energiasodan ja pahin on Euroopan kaasu- ja sähkökriisissä ohi.

Näin sanoo maailman menestyneimpiin energia-alan sijoittajiin kuuluva Pierre Andurand talouslehti Financial Timesille (FT). Andurandin energiasektorille keskittyneet hedge-rahastot ovat olleet tuottoisia myös viimeksi kuluneina kolmena pomppuisena vuonna.

Andurand kertoo irtautuneensa kaikista maakaasusijoituksista, koska viime vuonna nähdyt hintahuiput tuskin toistuvat Euroopan sopeutuessa elämään ilman venäläistä kaasua.

Euroopan markkinoilla hinnat kymmenkertaistuivat viime vuonna, kun Venäjä supisti kaasuntoimituksiaan alueelle. Nyt hinnat ovat taas laskeneet selvästi, vaikka ovatkin aiemmin totuttua korkeammat.

– Mielestäni Putin on hävinnyt energiasodan. Maakaasun ja sähkön hyvin voimakas kallistuminen Euroopassa oli haitaksi koko maailmantaloudelle, mutta nyt hinnat ovat laskeneet kohtuullisemmiksi. Jos maakaasun hinta pysyy tässä, inflaatio- ja korkohuolet ovat paljon aiempaa vähäisemmät. Energiakriisin uhkaa ei enää ole, Andurand sanoo FT:lle.

– Ja kun Euroopassa on nyt totuttu olemaan ilman venäläistä kaasua, miksi siihen enää koskaan.

Kun Venäjä viime vuonna supisti kaavunvientiään Eurooppaan, hinnat nousivat jyrkästi, mikä oli Putinin tavoitekin. Mutta hänen virheensä oli arvioiden mukaan siinä, että hän aliarvioi eurooppalaistajien mukautumiskyvyn samoin kuin hän aliarvioi ukrainalaisten puolustustahdon ja lännen kyvyn yhdistää voimansa.

– Venäjä on menettänyt suurimman asiakkaansa ikuisiksi ajoiksi, ja uusien kaasuputkien rakentaminen kohti Aasiaa kestää ainakin vuosikymmenen. Kun Venäjän ainoa kaasunostaja on Kiina, pystyy Peking määräämään hinnan, Andurand sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?