Sairastuminen loma­matkalla voi aiheuttaa jopa 150 000 euron kulut – moni luulee valtion hoitavan

Talvilomat ja virustautien sesonki osuvat samaan aikaan.

Vahinkoja sattuu rinteissä ja hiihtoladuilla talvilomalla.

10.2. 13:01

Talvilomakausi lähestyy, ja moni on lähdössä reissuun joko kotimaan kohteeseen tai ulkomaille.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan korvaukset matkan peruuntumisesta saattavat olla koko matkan hinta eli jopa tuhansia euroja. Keskivahinko on hieman alle 500 euroa.

Talviloma osuu usein myös samaan ajankohtaan talven pahimman tautipiikin kanssa.

Noin 20 prosenttia suomalaisista ei ota aina matkustaessaan henkilövahinkoja korvaavaa matkustajavakuutusta, Finanssialan viime vuoden vakuutustutkimuksesta käy ilmi.

Pohjola markkinoi ja myy matkavakuutustuotteita.

– Jos huono tuuri käy, ja matkan joutuu perumaan sairauden tai tapaturman takia, ennen matkaa otetusta matkustajavakuutuksesta on mahdollista saada korvaus matkustajan vastuulle jäävien matkakulujen osalta, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoi tiedotteessa.

Finanssialan vakuutustutkimuksen väittämään ”vakavan matkasairauden tai -tapaturman kohdatessa Suomen valtio järjestää minulle tarvittaessa kotiinkuljetuksen” noin viidennes vastasi, että on täysin tai osin samaa mieltä.

– On huolestuttavaa, että yhä näin moni uskoo valtion hoitavan kuljetuksen. Ambulanssilennon kustannukset jäävät ikävä kyllä matkustajan itsensä maksettaviksi, jos hänellä ei ole matkustajavakuutusta. Kulut voivat matkakohteesta ja potilaan tilanteesta riippuen olla jopa 100 000–150 000 euroa, Erkamo varoitti.

Pohjola kertoo, että peruuntumisturva korvaa kuluja, jos matka on peruuntunut pakottavasta syystä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi oma, lähiomaisen tai jonkun matkaseurueeseen kuuluvan henkilön äkillinen sairastuminen, loukkaantuminen tai menehtyminen.

– Peruuntumisvahinkojen keskikorvaukset olivat nousussa jo ennen koronaa, ja viime vuonna ne nousivat jyrkästi jo lähelle tasoa ennen koronaa.

Talviloma näkyy vakuutusyhtiön tilastoissa, sillä vahinkoja tapahtuu esimerkiksi rinteissä ja hiihtoladuilla enemmän kuin muulloin talvella.

Pohjola Vakuutus ohjeistaa, että ulkomaille suunnatessa kannattaa ennen matkalle lähtöä tarkistaa myös kohdemaan vaatimat erilaiset vakuutukset ja dokumentit. Esimerkiksi tällä hetkellä Italiaan laskettelemaan lähteviltä vaaditaan voimassa oleva vastuuvakuutus, joka korvaa, jos aiheuttaa toiselle vahinkoa rinteessä. Lisäksi eri mailla on yhä erilaisia koronarokotusten vaatimuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?