Attendo neuvottelee uusiksi hoivakotisopimuksia – sääntely kasvatti kuluja

Hoivayhtiö valittaa Suomen hoitajamitoituksen aiheuttavan lisäkuluja.

Suomi on Attendon suurin markkina-alue. Kuva yhtiön hoivakodista Raumalta.

10.2. 11:52

Hoivapalveluyhtiö Attendon Suomen-liikevaihto kasvoi loppuvuonna lähes yksitoista prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Liiketappio yli kaksinkertaistui.

– Liikevaihto kasvoi erityisesti hinnankorotusten ja yrityskauppojen ansiosta edellisvuoteen nähden. Myytyjen asiakaspaikkojen määrä kuitenkin laski edellisvuoden tasosta, Attendo kertoo tiedotteessaan.

Attendo Suomen liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 10,9 prosenttia edellisvuoden vastaavan aikaan verrattuna ja oli 192 miljoonaa euroa. Liiketappio syveni 5,1 miljoonaan euroon vertailujakson 2,4 miljoonasta eurosta.

Attendo selittää tuloksen heikkenemistä kulujen kasvulla ja sääntelyllä.

– Liikevoiton lasku johtui vanhuspalvelulain uudistuksen myötä kasvaneista mitoitusvaatimuksista ja lisääntyneestä regulaatiosta, henkilöstöpulan aiheuttamista korkeammista työvoimakustannuksista ja sairauspoissaolojen määrän kasvusta, yhtiö sanoo.

Ruotsalainen, Tukholman pörssiin listattu Attendo on Pohjoismaiden suurimpia julkisten hoivapalveluiden yksityisiä palveluntuottajia. Kunnat ja kuntayhtymät tai nyttemmin hyvinvointialueet ostavat hoivapalveluja siltä sen sijaan, että vastaisivat palveluista itse.

Suomi on Attendon suurin toiminta-alue. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä konsernin 21 000 vuodepaikasta 14 000 oli Suomessa.

Syksyllä kerrottiin, että Attendo oli irtisanonut suurimman osan vanhusten hoivakotisopimuksista Suomessa. Syynä tähän oli yhtiön mukaan uusi hoitajamitoitus.

– Käymme parasta aikaa sopimusneuvotteluja, joissa pyritään neuvottelemaan hinnoista, jotka huomioivat nousevasta mitoituksesta ja muista tiukentuneista lain vaatimuksista johtuvan henkilöstökustannusten nousun, palkankorotukset ja korkean inflaation sekä henkilöstöpulasta johtuvat lisäkustannukset, Attendo sanoo nyt tulostiedotteessaan.

Koko Attendo-konsernin liikevaihto kasvoi loppuvuonna 14 prosenttia 3,8 miljardiin Ruotsin kruunuun (340 miljoonaa euroa). Liiketulos supistui 88 prosenttia ja oli kahdeksan miljoonaa kruunua vuotta aiemman 65 miljoonan kruunun jälkeen.

Attendon tilikauden tulos eli ”viivan alle jäävä” summa loppuvuodelta oli 44 miljoonaa kruunua tappiollinen. Vuotta aiemmin tappiota kertyi kahdeksan miljoonaa kruunua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?