Näin palkat voivat nousta teknologia-alalla – katso, paljonko saisit, jos tienaat nyt 2000 e/kk, 3000 e/kk ja 4000 e/kk

Paikallinen sopiminen on ollut teknologia-alalla käytössä jo toistakymmentä vuotta. Paikallisesti voidaan sopia esimerkiksi korotusten siirtämisestä myöhempään. Laskimme karkeat esimerkit tuoreen sovun vaikutuksista.

Teknologia-alalla päästiin viime viikolla sopuun kaksivuotisesta tes-sopimuksesta. Sähköautojen pikalatauslaitteita valmistavan Kempowerin tehtaalla Lahdessa on käynnissä latauskaapin koestusvaihe.

12.2. 7:15

Teknologia-alalle viime viikolla sovitun työehtosopimuksen mukaan alan työntekijöiden palkat nousevat tänä vuonna 3,5 prosentin ja ensi vuonna 2 prosentin yleiskorotuksilla. Eroja yritysten välille voi silti tulla, sillä teknologia-alalla palkoista sovitaan ensisijaisesti paikallisesti.

– Meillä on tämä mahdollisuus ollut sopimuksessa jo toistakymmentä vuotta sitten, sanoo Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen.

Yrityksissä voidaan sopia paikallisesti esimerkiksi korotusten alkamisajasta tai suuruudesta, kunhan taulukkopalkkoja ei aliteta.

– Voidaan vaikka sopia, että tänä vuonna meille ei tule korotuksia ollenkaan, Virtanen sanoo.

Lue lisää: Teollisuusliitto hyväksyi teknologian ja kemian neuvottelu­tulokset – näin paljon palkat nousevat

– Yleensä paikallisen sopimisen ratkaisut ovat olleet sen tyylisiä, että korotuksen alkamisaikaa on ehkä siirretty liittojen sopimasta aikataulusta. Tai sitten sovitun korotuksen päälle on maksettu joitakin kymmenyksiä yrityksen hyvän tuloksen takia.

Paikallinen sopiminen on teknologia-alalla erittäin yleistä. Edellisen tes-kierroksen jälkeen sitä käytettiin Virtasen mukaan yli puolessa alan yrityksistä, tosin muutokset alkuperäiseen sopimukseen olivat yleensä pieniä.

Yleiskorotusten paikallisessa sopimisessa työntekijöitä edustaa yleensä pääluottamusmies. Yleiskorotusten lisäksi teknologia-alan tes-sopimukseen kuuluu vuonna 2024 puolen prosentin suuruinen erä, jonka jakamisesta työnantaja voi päättää itsenäisemmin. Korotusta voidaan esimerkiksi kohdistaa pienipalkkaisille työntekijöille.

Lue lisää: Teknologia­teollisuuden Ruohoniemi: Sopimus kustannus­kilpailukyvyn kannalta hyväksyttävissä

Näiden lisäksi teknologia-alan työntekijät saavat tämän vuoden kuluessa 400 euron kertaerän, joka keskimäärin vastaa alalla noin prosentin palkankorotusta. Kertakorvauksen prosenttiosuus on toki pienimmillä palkoilla yhtä prosenttia suurempi ja suurilla palkoilla sitä pienempi.

Viime viikolla sovitut korotuksen nostavat Virtasen mukaan teknologia-alan palkkoja keskimäärin 150 eurolla kuukaudessa tämän ja ensi vuoden kuluessa.

Oheisessa esimerkkilaskelmassa ei ole otettu huomioon kertaluonteisen erän vaikutusta. Yleiskorotuksen ja työnantajan jakaman erän taas on laskettu kohdistuvan tasaisesti kaikille työntekijöille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?