Kommentti: Pankissa ei vastattu puhelimeen, joten ikä­ihminen ei syönyt kahteen päivään

Käyttökatkoja sattuu, se on pankeissa arkea. Mutta puhelimeen pitäisi vastata aina, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

Sovelluksiin tehtävät muutokset voivat aiheuttaa hankaluuksia käyttäjille.

9.2. 14:58

Ehti mennä hämmästyttävän pitkä aika ilman, että kukaan otti yhteyttä ja kertoi ikäihmisten ongelmista pankkien kanssa. Yhteydenottojen vähyyden vuoksi kuvittelin – virheellisesti – että asiat olisivat alkaneet sujua paremmin.

Kunnes arjen ongelmat kävivät taas ilmeisen selviksi.

Pankkien verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa on käyttökatkoja. Se on täysin normaalia ja usein pankit ilmoittavat asiasta etukäteen. Sitäkin sattuu, että käyttökatko iskee pyytämättä ja yllättäen.

Mutta sitä ei pitäisi tapahtua koskaan, ettei kukaan vastaa pankissa puhelimeen.

Seuraa surullinen kertomus noin 80-vuotiaasta henkilöstä, joka ei pankin käyttökatkoksen vuoksi tiennyt, onko eläke tullut tilille. Hän yritti soittaa pankkiin, mutta puolentoista tunnin jonotuskaan ei auttanut: kukaan ei vastannut puhelimeen.

Vaikka käyttökatko aikanaan loppui, pankin mobiilisovelluksen käyttö on hänelle välillä hankalaa. Lapset ovat opettaneet käyttöä useampaan kertaan, mutta päivityksissä sovellukset usein hieman muuttuvat, eikä näkymä enää ole täysin sama kuin se, millä käyttöä on opeteltu.

Lopputulos oli, että henkilö oli kaksi päivää syömättä, koska hän ei halunnut mennä kauppaan ilman varmuutta siitä, onko eläke tilillä.

Kun tilanne selvisi hänen lapsilleen, nämä kysyivät, miksei vanhempi ollut kertonut asiasta.

Koska hän ei halunnut häiritä aikuisia lapsiaan, joiden olettaa olevan kiireisiä töissä.

Eikä se katso ikää – ihminen haluaa hoitaa asiansa itse.

Se olisi onnistunut, jos joku pankissa olisi vastannut puhelimeen.

Hieman vastaavanlainen tilanne on kuulemma ollut ennenkin. Myös silloin vanhempi yritti soittaa pankkiin saadakseen itselleen ajan, että olisi päässyt hoitamaan asioitaan. Kukaan ei vastannut eikä koskaan soittanut takaisin.

Sillä kertaa asia hoitui niin, että henkilön aikuinen lapsi laittoi omalle pankin yhteyshenkilölleen viestin: ”Pitääkö meidän koko perheen muuttaa rahamme toiseen pankkiin vai voisiko joku nyt antaa vanhemmalleni ajan konttoriin?”.

Ja kas. Pankkiaika vanhemmalle löytyi heti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?