Korkojen nousu vauhditti OP-ryhmän reippaaseen tulos­parannukseen

OP:n tilinpäätöksen mukaan tulos kasvoi toissa vuodesta yli 138 miljoonalla eurolla eli yli 12 prosentilla.

8.2. 9:51

Pankkikonserni OP-ryhmä takoi viime vuonna 1 265 miljoonan euron tuloksen ennen veroja. Pankin keskiviikkona julkaiseman tilinpäätöksen mukaan tulos kasvoi toissa vuodesta 138 miljoonalla eurolla eli yli 12 prosentilla.

Pankin korkokate kasvoi, kuten myös sen vakuutusten kate. Kaikkein voimakkaimmin tulos kasvoi OP:n vähittäispankkitoiminnassa. Sen sijaan pankin vakuutus- ja yrityspankkitoiminnan tulos laski edellisvuodesta. Kasvaneesta tuloksesta huolimatta pankin sijoitustoiminnan nettotuotot laskivat ja jäivät 149 miljoonaa euroa tappiolle, kun pankin väliaikaisia poikkeusmenettelyjä ei huomioitu.

OP ennakoi jo viime syksynä ylittävänsä vuoden 2021 tuloksen. OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio kuvaa tiedotteessa tuloksen nousseen erittäin hyvälle tasolle, vaikka finanssialan toimintaympäristö oli viime vuonna poikkeuksellisen epävarma. Ritakallion mukaan epävarmuus alkoi näkyä loppuvuonna myös pankin liiketoiminnassa. Sijoituspalveluiden kysyntää vähensi Ritakallion mukaan osakekurssien lasku.

– Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota, voimakkaasti kiihtynyt inflaatio ja sen myötä tuntuvasti nousseet markkinakorot yhdessä talouden näkymien heikkenemisen kanssa vaikuttivat erityisesti vuoden loppua kohden niin asuntoluottojen kuin yritysluottojen kysyntään, Ritakallio sanoo tiedotteessa.

Ritakallion mukaan pankin henkilö- ja yritysasiakkaat pystyivät viime vuonna kuitenkin säilyttämään lainanhoitokykynsä hyvällä tasolla.

Pankki korottaa omistajille maksettavia bonuksia

OP:n tulos on korkea verrattuna edeltäviin vuosiin, mutta pankki arvioi tämän vuoden tuloksen ylittävän silti vuoden 2022 tason. Syynä on markkinakorkojen nousu.

Pankki arvioi, että kuluvan vuoden talouden näkymiin liittyy poikkeuksellista epävarmuutta, mikä vaikeuttaa ennakointia.

– Taloudellisten tekijöiden ohella energian hinta ja saatavuus sekä globaalien markkinoiden kehitys yhdessä geopoliittisen tilanteen kanssa voivat äkillisesti vaikuttaa talouden näkymiin, pankki arvioi.

OP-ryhmän pankit maksoivat viime vuonna asiakasomistajilleen OP-bonuksia 215 miljoonaa euroa. Tänä vuonna pankki aikoo korottaa omistaja-asiakkailleen maksettavia bonuksia 30 prosentilla aiemmasta tasosta. Pankki arvioi, että korotuksen vaikutus on yli 60 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?