Kaupan alalla alkaa laaja lakkoaalto, koska työehtoja ja palkkoja koskevaan riitaan ei löytynyt tiistainakaan sopua. Palvelualojen ammattiliiton (PAM) ja Kaupan liiton eripura vaikuttaa torstaista lähtien lukuisten suomalaisten elämään.
Mitä tapahtuu torstaina?
Isojen ruokamarkettien kuten Prismojen ja K-Citymarketien sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa alkaa lakko torstaina 9.2. aamuviideltä. Työtaistelun on määrä päättyä lauantaina 18.2. kello viisi.
Kaupan liiton mukaan myymälöiden ensimmäisen lakkoaallon piirissä on 185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.
Suomessa on kaikkiaan noin 2 800 päivittäistavaramyymälää, joten lakko koskee vain pientä osaa kaupoista. Osaa kaupoista yritettäneen pitää auki esihenkilö- ja muulla työvoimalla.
Mitä tapahtuu ensi viikolla?
Jos kiistan osapuolet eivät pääse sopuun, työtaistelut laajenevat viikolla seitsemän.
Maanantaina 13.2. kello viisi alkavat lakot varastoissa. Uusi lakko koskee 47 toimipaikkaa ja noin 4 000 työntekijää sekä varasto- ja kuljetusesimiestä. Varastolakon on määrä päättyä torstaina 16.2. kello viisi.
Samaan aikaan eli torstaina aamuviideltä kaupoissa alkavat uudet, tämänviikkoista laajemmat lakot. Niiden on tarkoitus päättyä lauantaina 18.2. kello viisi.
Uusi myymälälakko koskee 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.
Tuon työtaistelun piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketit, Prismat, Lidl Suomi Ky:n ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Lisäksi lakko koskee 42 Tokmannin ja 14 Kokkolan Halpa-Hallin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaaleja Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.
Mitä tapahtuu viikolla kahdeksan?
PAM on ilmoittanut myös kaupan logistiikkayrityksiin kohdistuvasta lakosta. Alun perin sen piti alkaa tämän viikon maanantaina eli 6.2.
Työministeri Tuula Haatainen siirsi kuitenkin valtakunnansovittelijan esityksestä työnseisausta kahdella viikolla. Näin ollen se alkaa aikaisintaan 20.2.
Siirtoa perusteltiin muun muassa sillä, että kaupan alan työtaistelut uhkaavat kriittisiä palveluja.
Lisäksi PAMin hallitus on asettanut ylityö- ja vuoronvaihtokellon ja kieltänyt työntekijän siirtämisen työskentelypaikasta tai työtehtävästä toiseen. Kiellot koskevat sekä varastoja että myymälöitä.
Kaupan alan työehtosopimus päättyi tammikuun lopussa. Kaupan liitto puolestaan ilmoitti, että se lopettaa PAMin jäsenten ammattiyhdistysjäsenmaksujen pidättämisen ja tilittämisen helmikuun 15. päivästä lähtien.
Mistä kiistassa on kyse?
Työehtosopimusneuvottelut ovat kariutuneet, koska osapuolet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa tiistaina, että PAM ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan.
PAM ajaa kaupan alan työntekijöille ”kunnollista palkankorotusta”, mikä tarkoittaa noin 200 euron palkankorotusta kuukaudessa. Liiton mukaan se turvaisi ostovoimaa ja toisi helpotusta kustannusten nousuun.
Palkankorotusten lisäksi PAM haluaa parannuksia työehtosopimuksen sisältöihin. Se on ilmoittanut pyrkivänsä kohentamaan osa-aikatyöntekijöiden asemaa, kehittämään palkkaperusteita, edistämään työhyvinvointia ja parantamaan luottamushenkilöiden toimintaedellytyksiä.
Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala on moittinut PAMin toimintaa edesvastuuttomaksi ja sanonut, että lakossa on vain häviäjiä.
Hän huomautti liiton tiedotteessa reilu viikko sitten, että massiiviset, peräjälkeen sijoittuvat lakot lisäävät huomattavasti kauppojen hävikkiä. Lavikkala muistutti, että Suomi on taantumassa. Monet kaupat ovat hänen mukaansa jo vaikeuksissa ja käyvät muutosneuvotteluita.