Syyttäjä: Nepalilaisravintoloita pyörittävä pariskunta teetti työntekijöillään 14 tunnin työpäiviä ilman kunnon palkkaa

Helsingin käräjäoikeudessa luettujen syytteiden mukaan ravintoloiden omistajat käyttivät hyväkseen työntekijöiden heistä riippuvaista asemaa.

7.2. 23:16

Syyttäjä vaatii nepalilaisia ravintoloita pyörittävän yhtiön toimitusjohtajalle ja hänen vaimolleen vankeustuomioita ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa luetuissa syytteissä on kyse pariskunnan palkkaamien kahden nepalilaisen kohtelusta vuosina 2013–2017. Syyttäjän mukaan pariskunta käytti työntekijöiden riippuvaista asemaa hyväkseen.

Toinen työntekijä palkattiin ravintoloita pyörittäneen pariskunnan kotiapulaiseksi Nepalista Suomeen.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan hänen palkakseen oli luvattu 1 200 euroa kuukaudessa ja työmääräksi oli sovittu kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa ja työntekijä sai täysihoidon.

Syyttäjän mukaan työntekijän päivät alkoivat kuitenkin yleensä aamulla ennen kahdeksaa ja päättyivät iltakymmenen jälkeen. Luvattu majoitus oli haastehakemuksen mukaan patja perheen asunnon lattialla.

Pariskunta oli syyttäjän mukaan ainoastaan maksanut 300 euroa kuukaudessa työntekijän Nepalissa asuvalle perheelle. Kotiapulaisen tilille oli kyllä maksettu rahaa, mutta pariskunnalla oli syytteen mukaan hallussaan hänen pankkikorttinsa ja verkkopankkitunnuksensa.

Vuosien mittaan kotiapulaiselta oli jäänyt saamatta muun muassa palkkoina yli 226 000 euroa, totesi syyttäjä.

Pariskunta kiistää syytteet

Syyttäjä vaatii pariskunnalle myös tuomiota yhden heidän ravintolassaan työskennelleen työntekijän kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Syytteen mukaan työntekijällä oli teetetty säännöllisesti 14 tunnin työpäiviä ja hänen sallittiin vuosien 2014–2017 aikana pitää vuosittain kolme vapaapäivää.

Syytteen mukaan pariskunta oli jättänyt maksamatta ravintolatyöntekijälle vuosien mittaan lähes 137 000 euroa.

Syytetyt kiistävät omissa vastauksissaan kaikki syytteet ja vaativat niiden hylkäämistä. Heidän mukaansa työntekijöille oli maksettu sovitusti eivätkä he olleet käyttäneet asemaansa työntekijöitä kohtaan väärin.

Oikeus on varannut syytteiden käsittelylle aikaa maaliskuun loppupuolelle saakka. Helsingin Sanomat kertoi nepalilaisravintolan omistajien toiminnasta vuonna 2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?