Energiateollisuus: Sähköhyvitys voi näkyä laskuissa vasta syksyllä

Energiateollisuuden mielestä sähkötukien maksatus uhkaa venyä liian pitkäksi vaadittavien järjestelmämuutosten takia. Ehdotettu lisämaksuaika puolestaan altistaa sähkönmyyjät luottotappiolle, joista ne haluavat korvauksia, etujärjestö arvioi.

Energiateollisuus haluaa sähkönmyyjille korvauksia mahdollisista luottotappioista.

7.2. 15:32

Energiateollisuus haluaa nopeuttaa kuluttajille suunnattujen sähkötukien maksatusta.

– Sähköhyvitysten toteutus vaatii kuitenkin paljon tietojärjestelmätyötä ja vie aikaa, jo pelkkien erilaisten laskutusrytmien takia. Monille sähkömyyjille tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että hyvitykset näkyvät asiakkaiden laskuilla pitkin loppukevättä ja kesää, joissain tapauksissa syksyäkin, Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoo etujärjestön tiedotteessa.

Energiateollisuuden mukaan hallituksen esityksen ongelmallisuus johtuu siitä, että sähkönmyyjiä vaaditaan yhdistämään asiakkaiden marras–joulukuun kulutus ja tammikuun sähkön hinta. Tässä muodossa sähköhyvityksen toteutus ja avun perillemeno viivästyy Energiateollisuuden mukaan monissa tapauksissa useilla kuukausilla.

Toiseksi Energiateollisuus pitää ongelmallisena ehdotettua ehdotettua lisämaksuaikaa, joka voi järjestön mukaan johtaa isoihin luottotappioihin.

Energiateollisuus haluaa, että luottotappiot korvataan sähkönmyyjille. Se pelkää, että lisämaksuaikaa voivat hyödyntää esimerkiksi yritysasiakkaat, joilla on jo valmiiksi taloudellisia vaikeuksia.

– Lakisääteinen, matalakorkoinen, vakuudeton ja ilman luottokelpoisuustarkastelua pelkän pyynnön pohjalta myönnettävä velka, vaikka vain kahdeksi kuukaudeksi, voi olla houkutteleva hätärahoituskeino. Luottotappioiden vaara kuitenkin lisääntyy, kun normaalia luottoharkintaa ja perintää ei voida tehdä. Tästä syystä valtion pitäisi korvata sähkönmyyjille ainakin isot, lisämaksuajan takia kasvavat luottotappiotilanteet, Salomaa sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?