Monien ruoka-aineiden myynti väheni: Yksi syy on muutos lounastavoissa

Päivittäistavarakaupat myivät viime vuonna vähemmän ruokaa kuin edellisenä vuonna. Etenkin lihan, kalan ja vihannesten myyntimäärät pienenivät selvästi.

Yhä useampi jätti viime vuonna kalatiskin antimet kauppaan.

7.2. 11:16

Kuluttajat ostivat päivittäistavarakaupoista viime vuonna aiempaa vähemmän ruokaa. Päivittäistavarakauppa (PTY) kertoo tiedotteessaan, että eniten laski perusraaka-aineiden kuten kalan, vihannesten ja lihan myynnin määrä.

– Osa myynnin määrän laskusta johtuu siitä, että kuluttajat palasivat koronarajoitusten poistumisen jälkeen aterioimaan ravintoloissa ja lounasruokaloissa, PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo tiedotteessa.

Myyntitilaston perusteella ei hänen mielestään voi tehdä päätelmiä kokonaiskulutuksesta tai kulutuksen rakenteesta. Myynnin määrä kasvoi vain yksittäisissä tuoteryhmissä kuten vauvanruoissa, virvoitusjuomissa, pastatuotteissa ja valmisruoissa.

Tilastoissa on mukana PTY:n jäsenyritysten eli SOK:n, Keskon, Lidlin, Tokmannin, R-kioskin, Minimanin, M-ketjun ja Kauppahalli24:n tiedot.

Myynnin arvo sen sijaan suureni viime vuonna. Viime vuonna päivittäistavarakauppojen myynti oli 21,1 miljardia euroa, eli 3,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien osuus kokonaismyynnistä oli 15,4 miljardia euroa, mikä oli viisi prosenttia edellisvuotista enemmän.

– Viiden prosentin myynnin kasvua voidaan tavallisesti pitää hyvänä, mutta kasvu selittyy täysin hintojen nousulla, Luoto sanoo.

Kaupan yritysten kustannukset ja tuotteista valmistajille maksetut hinnat ovat Luodon mukaan nousseet merkittävästi. Hän huomauttaa, että näin korkeista hintojen noususta hyötyy vain valtio. Tuotteiden kallistuminen tuo sille lisää arvonlisäverotuottoja.

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat Suomessa viime vuonna 10,5 prosenttia vuotta edellisvuodesta.

Suurin syy kuluttajahintojen rajuun nousuun on Venäjän aloittama sota Ukrainassa. Sen vuoksi energian ja etenkin maakaasun ja öljyn hinnat ovat nousseet ja niiden nousu heijastuu muihin hintoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?