Kommentti: Teollisuusliitto avasi pään neuvotteluille – vai avasiko?

Nähtäväksi jää, onko muilla työnantajilla halua antaa lakonuhan alla myöten inflaation kasvattamille palkkavaatimuksille, kirjoittaa toimittaja Sami Noponen.

Teollisuusliiton kaksivuotinen palkkaratkaisu kohottaa selvästi alan palkkoja.

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton hieroma palkkasopu näyttänee suuntaa muillekin sopimusneuvotteluille.

Työnantajapuolen mukaan vientialojen kaksivuotinen palkkaratkaisu on vielä nieltävissä. Valtakunnansovittelijan reilu viikko sitten esittämä hieman maltillisempi ratkaisu olisi kuitenkin tyydyttänyt enemmän. Sen sijaan työntekijäpuolella oltiin tyytyväisiä parempiin yleiskorotuksiin.

Molemmat osapuolet olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ratkaisu on todennäköisesti työmarkkinakevään päänavaaja.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toivoi tänään ratkaisuja myös muiden työnantajien ja liittojen osalta. Hän kuvasi käynnissä olevaa työmarkkinakierrosta ”repiväksi”.

Teknologia-ala on toisaalta vetovastuussa myös vastahakoisesti. Tämänpäiväinen sopimus vaikuttaa myös kunta- ja hyvinvointialojen korotuksiin. Ne hiersivät mukana neuvotteluissa pöydän molemmin puolin.

Kunta-alan sopiman palkkaohjelman mukaiset palkankorotukset määräytyvät teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja kuljetusalan sopimusten tason perusteella.

Vuosina 2022–2024 palkankorotustaso on vähintään 1,9 prosenttia, mutta nyt päästään reilusti sen yli.

Aallon mukaan ensimmäisen vuoden osalta palkankorotustaso on 2,6 prosenttia suurempi kuin kunta-alan pohjataso 1,9 prosenttia.

– Rahassa tämä kahden vuoden sopimus, joka meillä on täällä on hyväksytty, tarkoittaa sitä että kuntatyöntekijät saavat meidän sopimuksemme noin 600 miljoonaa euroa lisää kahden vuoden aikana, Aalto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi kunta-alan palkkaohjelman mukaan tulee 5,1 prosenttia viiden vuoden aikana tämän päälle.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen arvioikin STT:lle, että tämänpäiväinen palkkaratkaisu tulee kunnille todella kalliiksi.

Sovitun sopimuksen myötä poistuivat teknologia-alan lakonuhat, mutta eivät kaikkialta.

Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden YTN:n työriita on teknologiassa edelleen auki ja sovittelu jatkuu. Myös kuljetusalan AKT:lla on neuvottelujen jumiuduttua voimassa lakonuhka.

Sovittelua Palvelualojen ammattiliiton (PAM) ja Kaupan liiton välillä jatketaan lakonuhan varjossa maanantaina.

Avoimeksi siis jää, ovatko myös muut työnantajat valmiita hyväksymään tänään nähdyn kaltaiset sopimuskorotukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?