Asiantuntija tyrmää Sdp:n talouslinjan Ylellä: Julkisen talouden sopeuttamis­tarve jopa 8–10 miljardia

Tulevien vaalien jälkeisen hallituksen edessä on melkoinen veronkorotus- ja menoleikkausurakka, sanoo taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän mukaan jatkossa tarvitaan sekä veronkorotuksia että menoleikkauksia julkisen talouden tasapainottamiseksi.

4.2. 12:47

Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä arvioi Ylelle, että Suomen julkisessa taloudessa on miljardien sopeutustarve. Se vaatii päättäjiltä toimia seuraavilla vaalikausilla.

Velkaantumisen taittaminen vaatii useiden asiantuntijoiden antamien arvioiden mukaan 8–10 miljardin euron edestä julkisen talouden tasapainon parantamista kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Tämän suuruinen julkisen talouden paraneminen me tarvitaan, jotta velkaantuminen pysähtyy, Vihriälä sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Vihriälän mukaan jo alkavalla vaalikaudella olisi tavoiteltava 4–5 miljardin euron sopeutusta.

Tämä takia tarvitaan sekä verojen korotuksia että menojen leikkauksia. Vihriälä arvioi, että puolet sopeutuksesta voi olla leikkauksia ja puolet veronkorotuksia.

Pääministeripuolue Sdp on arvioinut, että seuraavan vaalikauden aikana taloutta sopeutettaisiin vain 1-2 miljardia euroa. Osan sopeuttamistarpeesta hoitaisi talouskasvu.

Vihriälän mukaan tämä kuulostaa optimistiselta.

– Jos pitäydytään yhden kahden miljardin sopeutustoimiin meno- ja veropuolella, niin en usko, että tavoitteeseen tullaan pääsemään, Vihriälä sanoi.

Vihriälä varoittaa, että vain talouskasvun parantamiseen tähtäävät toimet eivät ole tarpeeksi nopeita parantamaan julkista taloutta.

– Kaikki ne toimet, joilla tähän pyritään vaikuttamaan ovat hitaita, epävarmoja ja usein hankalasti toteutettavia, Vihriälä sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?