Asian­tuntija: Patoutunut asunto­kysyntä voi purkautua nopeastikin

Asuntomarkkinoilla ollaan uudessa tilanteessa, kun vilkkaat koronavuodet ovat jääneet taakse ja kaupankäynti on hiljentynyt. Se voi kuitenkin vilkastua nopeasti uudelleen.

Asuntorakentaminen on ollut viime vuosina vilkasta etenkin pääkaupunkiseudulla. Kuva Espoosta.

3.2. 20:24

Asuntomarkkinat ovat viime aikoina hidastuneet selvästi. Suomen Pankin neuvonantajan Hanna Putkurin mukaan käänne on ollut jyrkin suurissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudun yksiöissä, jotka ovat halventuneet eniten.

Nyt tilanne on hänen mukaansa rauhoittumassa.

– Asuntomarkkinat – asuntojen mahdolliset ostajat ja myyjät – ovat vähitellen sopeutumassa korkojen ja muiden kustannusten äkilliseen nousuun, Putkuri kirjoittaa blogissaan.

Asuntokaupan voi kuitenkin odottaa pysyvän aiempaa hiljaisempana, kunnes suurin epävarmuus talouden näkymistä alkaa hälventyä. Näköpiirissä on edelleen uhkia.

– Kotitaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan ennen korkojen noustessa. Lisäksi hyvin suuret taloyhtiölainat ja asuntosijoittamisen kasvu ovat viime vuosien uusi ilmiö. Riskeistä ei ole kokemusta tilanteessa, jossa kustannukset ovat nopeassa kasvussa, Putkuri kirjoittaa.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta paranivat hieman tammikuussa, mutta olivat silti tavanomaista synkempiä. Kuluttajat eivät pitäneet ajankohtaa otollisena lainanottoon, mutta aikeet ostaa asunto lisääntyivät kuitenkin joulukuuhun verrattuna.

– Asuntoja on myynnissä ja rakenteilla hyvin runsaasti, eli tarjontaa on tällä hetkellä kosolti. Uudet rakennusluvat ja hankkeiden aloitukset ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosien huippumääristä, Putkuri toteaa.

Taloudellinen toimeliaisuus ja väestönkasvu painottuvat Putkurin mukaan yhä suuriin kaupunkeihin ja niiden liepeille. Tämä ylläpitää asuntojen kysyntää halutuimmilla alueilla.

– Kunhan talouden näkymät kirkastuvat, epävarmuuden aikana patoutunut kysyntä voi purkautua ripeästikin.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudun asunto­kaupasta pysäyttäviä lukuja

Lue lisää: Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat ja asuntokauppa hiipui

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?