Koronnoston yllättävä seuraus: vuoden euriborissa ”roima pudotus”

EKP:n korkoviestit eivät vakuuttaneet markkinoita.

Markkinoilla povaillaan nyt aiemmin odotettua alempia korkotasoja.

3.2. 15:50

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor on perjantaina laskenut 3,37 prosenttiin torstain 3,45 prosentista.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich luonnehtii muutosta ”roimaksi pudotukseksi”.

– Liike on hyvä muistutus siitä, että odotukset tulevasta vaikuttavat enemmän kuin keskuspankin yksittäiset korkomuutokset. EKP:han nosti ohjauskorkoaan puolella prosenttiyksiköllä eilen, von Gerich sanoo Twitter-viestissään.

Euroopan keskuspankki EKP päätti torstain kokouksessaan nostaa ohjauskorkojaan 0,5 prosenttiyksikköä, ja tiedotustilaisuudessaan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoi lisäkoronnostojen olevan tarpeen.

– Kaikissa varteenotettavissa vaihtoehdoissa merkittävät koronnostot ovat edelleen tarpeen. Tiedämme, että tämä ei ole tässä, Lagarde sanoi viitaten tuleviin korkopäätöksiin.

Markkinoilla tätä näytetään tulkittavan niin, että korkohuippu alkaa olla lähellä ja että pian olisi edessä voisi olla korkojen laskua.

EKP:nkin viesti tällä haavaa on, että maaliskuussa edessä olisi vielä yksi puolen prosenttiyksikön nosto, mutta sen jälkeen vauhti hidastuisi.

Ennen korkopäätöstä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoi Taloussanomille, että torstainen koronnosto oli jo ennakolta hinnoiteltu vuoden euriboriin ja että huomio kiinnittyy EKP:n kommentteihin tulevasta.

– Jos EKP:n viesti näyttää markkinoiden silmiin jotenkin pehmeähköltä, 12 kuukauden euribor voisi jopa laskea, jos markkinoiden korko-odotukset tulevat alaspäin, Heiskanen sanoi.

Alla olevasta laskurista voit katsoa miten korkojen muutokset vaikuttavat omaan lainaasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?