Tamperelaisen yrittäjän kaupasta lähtivät sähköt – pois heitettiin säkeittäin lihaa, pakasteita ja vihanneksia

Valtavat sähkölaskut ajoivat Panda Marketin ongelmiin. Yrittäjä kertoo Aamulehdelle yrittäneensä sovitella asiaa sähköyhtiön kanssa.

Tampereella sijaitsevan Panda Marketin yrittäjä Belan Nuuri kertoo sähkön hinnan aiheuttamista vaikeuksista.

4.2. 13:28

Vielä reilu viikko sitten tamperelaisen Belan Nuurin etninen ruokakauppa Panda Market oli normaalisti auki. Yhtäkkiä torstaina 26. tammikuuta kaikki pimeni.

Sähkö oli katkaistu. Samalla sammuivat kylmäaltaat, pakastimet ja jääkaapit. Tuotteet pilaantuivat, ja ne piti heittää pois. Yrittäjän mukaan ruokien pois heittämisestä aiheutui 35 000 euron vahingot.

– Heitimme paljon tavaraa roskiin. Vihanneksia, lihaa, juustoja, kylmätavaraa, paljon pakasteita, kanaa, Nuuri luettelee.

Vaikeudet alkoivat, kun sähkön hinta nousi. Nuurin mukaan yrityksen sähkölasku on noussut järkyttävän paljon. Sähköt katkaistiin, koska sähkölaskua ei ollut maksettu.

Tällä hetkellä kauppa myy jäljellä olevia tuotteitaan, mutta kattolamput ovat pimeänä. Muutamaa pakasteallasta pidetään päällä pihalla pörisevällä aggregaatilla. Panda Marketin tilanteesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Pakasteita, vihanneksia ja lihaa piti heittää pois suuret määrät, kun sähköt katkaistiin.

Belan Nuuri perusti Panda Marketin yhdessä Hemn Mustafa Mohamedin kanssa viime syksynä.

Pois heitettyjen ruokien joukossa oli myös kebabpakasteita ja leipiä.

Jos yritys ei maksa sähkölaskua, viikko laskun eräpäivän jälkeen lähetetään maksumuistutus. Siinä annetaan kaksi viikkoa maksuaikaa. Jos silloinkaan ei maksa, lasku siirtyy perintään, jossa annetaan viikko maksuaikaa.

Jos sekin erääntyy, lähetetään katkaisuvaroitus, jossa on kaksi viikkoa maksuaikaa.

Nuurin mukaan yrityksen sähkösopimus oli Tampereen Sähkölaitokselta. Tampereen sähkölaitoksen asiakkuuspäällikkö Mikko Erma ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta hänen mukaansa yritysten sähkönjakelu voidaan keskeyttää, kun alkuperäisestä eräpäivästä on kulunut viisi viikkoa.

Erman mukaan laitos voi joustaa laskujen eräpäivissä, jos asiakas on asian kanssa liikkeellä ajoissa.

Nuurin mukaan yrityksellä oli maksamatta marras- ja joulukuun laskut, yhteensä noin 7 000 euroa. Joulukuun lasku ei kuitenkaan voi olla katkaisun syynä, sillä sen eräpäivästä ei ole voinut vielä kulua viittä viikkoa.

Katkaisuvaroituksessa on kerrottava katkaisun ajankohta. Nuuri sanoo, etteivät he saaneet varoitusta.

Nuurin mukaan yrityksellä oli viime vuoden puolella maksamatta syyskuun ja lokakuun sähkölaskut, jotka hänen mukaansa maksettiin joulukuussa. Silloin sähköjä ei katkaistu.

Vielä alkusyksystä sähkölasku oli hänen mukaansa alle 2 000 euroa.

– Nyt tulee tuplat, Nuuri kertoo.

Aamulehdelle Panda Marketin yrittäjät kertovat soittaneensa sähköyhtiölle, josta heidät oli ohjattu edelleen hoitamaan asiaa perintäyhtiön kanssa. He olivat kertomansa mukaan yrittäneet sovitella asiaa maksamalla osan laskusta, mutta sopia ei ollut syntynyt.

– Sanottiin että maksa heti, ja sakot päälle. Minulla ei ole rahaa, mitä minä voisin tehdä. Meillä on varattu aika lakimiehelle maanantaille, toinen yrittäjä Hemn Mustafa Mohamed sanoo Aamulehdelle.

Panda Market perustettiin viime syksynä. Kaupassa myydään elintarvikkeita eri puolilta maailmaa Afrikasta Aasiaan.

Takana on vain alle puoli vuotta, ja nyt tulevaisuus näyttää yhtä pimeältä kuin ilman valaistusta oleva kauppakin. Kaupan perustaminen vaati Nuurin mukaan paljon rahaa.

– Kaikki rahat ovat menneet. Jos tilanne jatkuu näin, emme voi jatkaa, Nuuri sanoo.

Hyllyjen täydentäminen poisheitettyjen ruokien jälkeen on vaikeaa, sillä tavaratilaukset ovat isoja ja kalliita.

Tältä Panda Marketissa näytti torstaina 2. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?