Nyt jos koskaan kannattaa mennä taloyhtiön kokoukseen – jopa 20 prosentin korotuksia vastikkeisiin

Danske Bank muistuttaa, että osakkaan on syytä osallistua oman taloyhtiönsä yhtiökokouksiin ja olla perillä siitä, miltä oma ja taloyhtiön taloustilanne näyttää.

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut näkyvät jo pankeissa.

3.2. 10:15

Taloyhtiön osakkaan kannattaa varautua siihen, että hoitovastike nousee kevään yhtiökokouksessa 10–20 prosenttia. Näin arvioi Danske Bank.

Pankin mukaan osa taloyhtiöistä lykkää vastikkeiden korottamista kevään yhtiökokoukseen, vaikka tarve käteiselle on suuri jo nyt.

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut näkyvät myös pankeissa. Perinteisesti vakaa taloyhtiöiden talletustase supistui joulukuussa 14 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna.

Osa taloyhtiöasiakkaista viivästää lainanlyhennyksiä saadakseen seuraavan vastike-erän.

Jos taloyhtiön tili on tyhjä, on tärkeää säästää tilille puskuria mahdollisia yllättäviä menoeriä varten, pankki neuvoi.

Vastikkeita nostaa kiinteistöjen ylläpidon kustannukset ja myös elinkustannusindeksi, joka nostaa siihen sidottuja vuokria merkittävästi.

Pankki kehottaa, että vaikka yleensä yhtiökokoukseen ei olisi osallistunut, kannattaa tänä keväänä tehdä poikkeus. Yhtiökokouksessa osakkaat päättävät muun muassa siitä, paikataanko talven alijäämä korotetulla vastikkeella vähitellen vai annetaanko taloyhtiölle valtakirja tarvittaessa periä kahden kuukauden ylimääräinen vastike.

Danske Bankin asunto-osakeyhtiöiden rahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu muistuttaa, että nykytilanteessakaan ei kannata lykätä taloyhtiön tärkeitä remontteja. Yhtiökokouksessa kannattaa myös kysellä, mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?