Nordea varautuu luottotappioiden kasvuun ”Tähän mennessä emme näe viitteitä ”

Korkojen nousu satoi Nordean laariin. Samalla luottotappiot ovat pysyneet yhä kurissa.

Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen

2.2. 15:55

Pohjoismaisen pankkijätti Nordean tulos parani selvästi loppuvuonna korkotason nousun tukemana. Liikevoitto kasvoi loka-joulukuussa 26 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 1 609 miljoonaa euroa.

Pankkien tuloksenteon kannalta keskeinen korkokate nousi 31 prosenttia vertailukaudesta, mikä johtui pääosin yritysluottojen, talletusvolyymien ja talletusmarginaalien kasvusta.

– Talletusmarginaalimme hyötyivät paluusta kohti normaalimpaa korkotasoa vuosikymmenen ajan jatkuneen erittäin elvyttävän rahapolitiikan jälkeen. Yhdessä luotonannon kasvun kanssa tämä siivitti korkokatteen 31 prosentin nousuun, sanoi Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen tiedotteessa.

Hän odottaa Nordean korkokatteen hyötyvän ohjauskorkojen noususta myös tänä vuonna.

Nettomääräiset palkkiotuotot vähenivät 12 prosenttia vuoden takaisesta. Syynä oli muun muassa se, että Nordean hoidettavana oleva varallisuus supistui epävakailla rahoitusmarkkinoilla.

Markkinaosuudet kasvussa

Nordea kasvatti markkinaosuuksiaan Pohjoismaissa edelleen, ja asuntoluottovolyymit kasvoivat kolme prosenttia. Asuntoluottovolyymien kasvu kuitenkin hidastui vuoden lopulla.

– Elinkustannusten nousu ja taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen ovat vaikuttaneet epäsuotuisasti Pohjoismaiden asuntolainamarkkinoihin. Asuntokauppamäärät ja luottomarginaalit ovat pienentyneet kautta linjan. Toisaalta yritysasiakkaittemme joukossa luottojen kysyntä on pysynyt vilkkaana, Vang-Jensen kuvaili.

Nordean mukaan luottotappiot pysyivät vähäisinä. Luottotappioiden ja muiden vastaavien erien nettomäärä oli 59 miljoonaa euroa vuoden loppuneljänneksellä.

Vang-Jensenin mukaan Nordean asiakkaat ovat tähän mennessä pärjänneet hyvin kohonneiden korkojen ja kiihtyneen inflaation kanssa. Hän sanoo Nordean pyrkivän auttamaan asiakkaita kaikin keinoin, esimerkiksi lyhennysvapailla.

– Tähän mennessä emme näe viitteitä merkittävästi kasvavista luottotappioista. Mutta olemme valmiina, jos niin käy, Vang-Jensen sanoi STT:lle.

Lisää puskuria luottotappioille

Nordea kertoo kasvattaneensa johdon harkintaan perustuvaa luottotappiovarauspuskuria 20 miljoonalla eurolla 585 miljoonaan euroon. Päätös perustui arvioon kiihtyneestä inflaatiosta, koronnostoista ja heikentyneistä talousnäkymistä.

Vang-Jensenin mukaan puskurin kasvattaminen ei tarkoita, että Nordea odottaisi luottotappioiden lisääntyvän jollakin tietyllä liiketoiminta-alueella. Hänen mukaansa kyse on epävarmuuden vuoksi tehdystä varotoimesta.

– Olemme iloisia, jos puskuria ei tarvita ja voimme pitää sen taseessamme, Vang-Jensen sanoi.

Nordean hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2022 maksetaan osinkoa 0,80 euroa osakkeelta. Edeltävän tilikauden osinko oli 0,69 euroa osakkeelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?