Asiantuntijat arvioivat sähkösopimuksia – ”asiakas maksaa tietysti lisähintaa”

Pörssisähköön perustuva sopimus voi olla nyt halvin, mutta sisältää myös kovimman riskin, muistuttaa asiantuntija.

Sähkön poukkoileva hinta vaikeuttaa parhaan sähkösopimuksen valintaa.

3.2. 6:45

Sähkösopimusten välillä on eroja, joilla voi olla iso merkitys sähkölaskuun. Parhaan sähkösopimuksen valinta on kuitenkin viime aikoina ollut ehkä vaikeampaa kuin koskaan.

– Riippuu paljon sähkön käyttäjästä, mikä voisi olla itselle se sopivin sähkösopimus, sanoo asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Samoilla linjoilla on myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston Matias Kinnunen.

– Jokaisen kotitalouden on paras itse harkita, mikä omaan tilanteeseen parhaiten sopii tarjolla olevista vaihtoehdoista, Kinnunen toteaa.

Myös viimeaikaiset suuret ja yllättävät hinnanmuutokset saavat asiantuntijat varovaisiksi.

Pääasiassa sähkösopimukset jakautuvat niin sanottuun pörssisähköön, toistaiseksi voimassa oleviin ja määräaikaisiin. Jokaisella niistä on kuluttajan kannalta omat hyvät ja huonot puolensa.

Lue lisää: Tässä ovat tämän hetken halvimmat sähkösopimukset – iso muutos tammikuussa

Määräaikaisen sopimuksen hyviä puolia on ennustettavuus. Hinta kilowattitunnilta pysyy samana koko sopimuskauden, joka perinteisesti on ollut kaksi vuotta. Sähkölaskun muutokset johtuvat siis lähinnä muutoksista omassa kulutuksessa.

Esimerkiksi vuoden 2021 puolella määräaikaisen sopimuksen tehneet ovat viime aikoina olleet hyvässä asemassa, sillä pörssisähkön ennätyshinnat eivät ole näkyneet heidän sähkölaskuissaan lainkaan.

– Asiakas maksaa tietysti lisähintaa siitä, että sähköyhtiö ottaa vastattavakseen riskin sähkön hintojen noususta, Kettunen sanoo.

– Sähköyhtiö käytännössä suojautuu tältä riskiltä ostamalla markkinoilta sähkön hintasuojaukseen tarkoitettuja tuotteita. Niistä aiheutuu sähköyhtiölle tietysti kustannuksia, jotka sähköyhtiö sisällyttää määräaikaisen sähkösopimuksen hintaan. Eli asiakas maksaa jonkun verran siitä turvasta, että hinta pysyy vakaana.

Määräaikaisen sopimuksen huonoja puolia on myös se, että siitä voi olla vaikea päästä eroon kesken sopimuskauden, vaikka sähköä saisi pörssihintaan huomattavasti halvemmalla. Tästä kärsivät esimerkiksi ne kuluttajat, jotka ottivat määräaikaisen sähkösopimuksen viime vuoden lopulla, kun määräaikaisten sopimusten hinnat olivat selvästi nykyistä korkeammalla.

– Kuluttajan kannalta sopimuksen hintaan vaikuttaa tällä hetkellä sattumanvaraisesti se, mihin aikaan sen on tehnyt, toteaa Kinnunen.

Määräaikaisen sopimuksen voi lopettaa ainakin muuttamalla toiseen osoitteeseen, mutta usein sopimuksissa annetaan mahdollisuus irtisanomiseen lisämaksulla.

Lue lisää: Anniina yritti irtisanoa Helenin sähkö­sopimuksen 50 euron sakon maksamalla – edessä oli tuskainen taival

Pörssisähkön käyttäjän kannattaa ajoittaa kodinkoneiden käyttö halvan sähkön aikaan.

Pörssisähkösopimus seuraa sähkön tunneittain vaihtuvia hintoja Nordpool-sähköpörssissä. Seuraavan päivän hinnat tulevat julki joka päivä klo 14 aikoihin.

– Pitkällä tähtäimellä pörssisähkösopimukset ovat perinteisesti olleet halvempia varsinkin niille kuluttajille, jolla on mahdollisuuksia ja kykyä ajoittaa sähkön kulutusta, sanoo KKV:n Kinnunen.

Edullisuus selittyy sillä, että pörssisähkösopimuksessa asiakas kantaa riskin sähkön hinnan noususta, kuten pörssisähköasiakkaat saivat viime vuonna huomata.

Pörssihinnan lisäksi kuluttaja joutuu maksamaan sähkön myyjän perimän marginaalin sekä tietenkin veron.

Pörssisähkön hinnan vaihtelua voi seurata esimerkiksi puhelinsovelluksella, ja ajoittaa vaikka pyykinpesu aikaan, jolloin sähkö on halpaa.

Pörssisopimuksesta voi halutessaan irtautua kahden viikon irtisanomisajalla, jos esimerkiksi haluaa vaihtaa toisen sähköyhtiön asiakkaaksi, jos tämä tarjoaa sähköä alemmalla marginaalilla.

Lue lisää: Taloyhtiöiden sähkö- ja lämmityskuluissa historiallisen kova nousu – näin näkyy vastikkeissa

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat tavallaan pörssisähkön ja määräaikaisen sopimuksen välimuoto. Sähkön hinta kuluttajalle ei vaihtele tunneittain, vaan sähköyhtiön on ilmoitettava hinnan muutoksista vähintään kuukausi etukäteen.

– Pörssisidonnaisiin sähkösopimuksiin verrattuna ne tarjoavat jonkinlaista ennustettavuutta hinnassa, kun energian hinta on kiinteä ainakin joksikin aikaa eteenpäin, Kinnunen kertoo.

Määräaikaisten sopimusten tavoin toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat määritellään sähkön futuurihintojen perusteella, mutta lyhyemmällä aikavälillä. Sähköyhtiö saattaa tarkistaa sopimushintoja säännöllisesti, esimerkiksi neljä kertaa vuodessa.

Tällä hetkellä toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat yleisesti kalliimpia kuin pörssisähkö- tai uudet määräaikaiset sopimukset.

– Äkilliset hinnanmuutokset sähkömarkkinoilla näkyvät näissä tuotteissa viiveellä, koska sähkön hinta on suojattu kuukausia etukäteen, kertoo myynti- ja asiakaspalvelujohtajalta Anu-Elina Hintsa Heleniltä.

– Sen takia kesällä ja syksyllä 2022 hintatasot näille tuotteille pysyivät suhteellisen matalana verrattuna muihin sähkötuotteisiin markkinoilla. Vastaavasti nyt hintojen laskiessa toistaiseksi voimassa olevien hinnat tippuvat viiveellä.

Helen on ilmoittanut laskevansa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja keskimäärin 48 prosentilla huhtikuun alusta alkaen. Hinnanalennuksen syynä on sähkön hankintakustannusten lasku.

Lue lisää: Helen puolittaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat

Kettusen mukaan on mahdollista, että toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat painuvat ajan mittaan määräaikaisia halvemmiksi.

– Erotuksena pörssisähköön toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi olla kiinnostava vaihtoehto niille, jotka eivät pysty ajoittamaan kulutustaan, vaan käyttävät sähköä myös kalliimpien tuntien aikaan, hän sanoo.

– Määräaikaiseen sopimukseen verrattuna eroina on esimerkiksi se, että hinta seuraa pörssihintaa, vaikka viiveellä, ja sopimuksen voi myös lopettaa kahden viikon irtisanomisajan jälkeen.

Lue lisää: Sähkön pörssihinta laskee, miksi sähkösopimusten hinnat eivät jo alene? Helen, Fortum ja Vattenfall vastaavat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?