Uniperin tappiot jäävät ennakoitua pienemmiksi

Viime aikoina laskenut kaasun hinta on helpottanut Fortumin entisen tytäryhtiön tilannetta.

Uniperin tilanne on muuttunut viime kuukausina hieman valoisammaksi kaasun halvetessa.

1.2. 19:16

Saksalainen energiayhtiö Uniper arvioi viime vuoden tappioidensa jäävän huomattavasti odotettua pienemmiksi. Taustalla on maakaasun halventunut hinta.

Uniper ennakoi nyt nettotappioidensa olleen viime vuonna 19,1 miljardia euroa, kun vielä marraskuussa yhtiö ennakoi 40 miljardin tappioita.

Uniper ajautui viime vuonna vaikeuksiin, kun Venäjä rajoitti kaasutoimituksia Eurooppaan, mikä sai kaasun kallistumaan hurjasti. Uniper joutui edelleen toimittamaan monille asiakkailleen kaasua vanhojen halpojen sopimusten mukaiseen hintaan, kun se itse maksoi kaasusta markkinoilla huomattavasti korkeamman hinnan.

Viime aikoina kaasu on halventunut selvästi, mikä on pienentänyt tuntuvasti Uniperin tappioita. Kaasun hintaa ovat laskeneet muun muassa leuto talvisää Euroopassa ja kaasuvarastojen hyvä tilanne.

Uniper kertoi marraskuussa pyrkivänsä keräämään osakeannilla jopa 25 miljardia lisää pääomaa, koska aiemmin sovittu kahdeksan miljardin euron pääomitus ei riitä yhtiön vakauttamiseen.

Suomalainen Fortum oli joulukuuhun asti Uniperin enemmistöomistaja. Fortum pääsi eroon saksalaisyhtiöstä, kun Saksan valtio osti Fortumin omistuksessa olleet Uniperin osakkeet 0,5 miljardilla eurolla ja käytännössä kansallisti yhtiön. Fortum ja Saksan valtio sopivat kaupasta syyskuussa.

Uniper myös maksoi kaupan yhteydessä Fortumille takaisin neljän miljardin euron osakaslainan, ja Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu.

Uniper-omistuksesta jäi kuitenkin Fortumille käteen miljardien tappiot, sillä se sijoitti saksalaisyhtiöön vuosien aikana noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa.

Uniper kertoi tammikuun alussa, että toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach aikoo jättää tehtävänsä vuoden loppuun mennessä, kun Saksa kansallisti yhtiön.

Uniper julkistaa vuoden 2022 tuloksensa 17. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?