Tässä ovat tämän hetken halvimmat sähkösopimukset – iso muutos tammikuussa

Taloussanomat selvitti halvimmat tarjolla tällä hetkellä olevat sähkösopimukset. Päivän halvin sopimus ei välttämättä ole sitä kauan.

2.2. 9:28

Pörssisähkön hinta on tullut reippaasti alas viime syksyn huipuistaan. Sähkösopimusten hintavertailuun erikoistuneen Halvinsähkösopimus.fi-verkkosivuston mukaan pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta kilowattitunnilta on romahtanut tammikuussa joulukuuhun verrattuna jopa 70 prosenttia.

Vertailusivuston mukaan myös määräaikaisten sopimusten hinnat ovat tulleet alas. Uuden määräaikaisen sähkösopimuksen saa vertailusivuston mukaan nyt jopa 40 prosenttia halvemmalla kuin tammikuun alussa.

Lue lisää: Pörssisähkön hinta romahti – kantaverkkoyhtiön pomo antaa tunnustusta kuluttajille

Taloussanomat selvitti Energiaviraston sahkonhinta.fi -verkkopalvelusta tämän hetken halvimmat sähkösopimukset eri asumismuodoille kerrostaloasunnosta sähkölämmitteiseen omakotitaloon.

Jos hinnat jatkavat laskuaan, nyt tulokseksi saadut sopimukset ja hintataso eivät välttämättä ole niitä halvimpia kovin kauan. Toisaalta hinnat voivat jostain yllättävästä syystä noustakin.

Vertailusta huomaa, että saman tarjoajan saman nimiset sopimukset eivät silti ole kaikille samanlaisia. Kerrostalossa asuva asiakas nimittäin maksaa kilowattitunneistaan korkeampaa hintaa kuin omakotitaloasukas. Sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaan sähkönkulutus ja sähkölasku on pienestä hintaerosta huolimatta silti aivan toista luokkaa kuin kerrostaloasukkaan.

Pörssisidonnaisista sopimuksista kaikille asumismuodoille halvin oli palvelun perusteella keskiviikkona GNP Energy -yhtiön GNP Flex -sopimus. Kerrostaloasukkaan vuosilasku on arviolta 191,67 euroa, kun taas 18 000 kWh vuodessa sähköä kuluttavan omakotitaloasukkaan kannattaa varautua noin 1630 euron laskuun vuodessa.

Pörssisidonnaisen sähkösopimuksen hinta siis seurailee pörssisähkön hinnanvaihteluita, joten arvioitu hinta voi joko nousta tai laskea pörssihintojen mukana – paljonkin, kuten viime vuonna huomattiin. Pörssisähkön ostaja voi vaikuttaa laskuun esimerkiksi ajoittamalla kulutustaan niihin aikoihin, kun hinta on alhaisimmillaan.

GNP Flex -sopimuksesta kannattaa panna merkille pari lisätietoa: Sopimuksen marginaalia voidaan korottaa kuukauden varoitusajalla. Yhtiö kertookin, että sopimuksen hinta voi nousta asiakkuuden jatkuessa nopeammin kuin muissa tuotteissa. Sopimuksesta pääsee kuitenkin eroon kahden viikon irtisanomisajalla.

Halvimpia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia tarjoaa tällä hetkellä Vaasan Sähkö. Yleisesti ottaen toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat kuitenkin kalliimpia kuin pörssisähkö- tai määräaikaiset sopimukset.

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat ovat pörssisähköä vakaampia. Ne perustuvat lähikuukausien futuurihintoihin ja tarjoaja voi muuttaa hintaa, kunhan kertoo siitä asiakkaalle kuukausi etukäteen. Vaasan Sähkön mukaan Perussähkö-sopimus hinnoitellaan uudelleen neljä kertaa vuodessa.

Tämänkin sopimuksen voi lopettaa parin viikon irtisanomisajalla.

Lue lisää: Anniina yritti irtisanoa Helenin sähkö­sopimuksen 50 euron sakon maksamalla – edessä oli tuskainen taival

Määräaikaisista sopimuksista halvimpia tarjoavat Keravan Energia ja Fortum Markets. Näille sopimuksille on siis tyypillistä tietty määräaika, jonka aikana kuluttaja ei voi vaihtaa sopimusta, sekä koko sopimusajan kestävä kiinteä hinta.

Fortum Duo ei tosin ole aivan puhdasverinen määräaikaissopimus, sillä siihen sisältyy myös pieni ”kulutusvaikutus”. Kuluttaja voi hieman vaikuttaa sähkölaskuunsa ajoittamalla sähkön käyttöään. Yhtiön ilmoituksen mukaan vaikutus on noin viiden sentin luokkaa kilowattitunnilta kumpaankin suuntaan.

Määräaikainen sopimustyyppi voi olla kannattava, jos sähkön hinnat lähtevät nousuun sopimuksen teon jälkeen. Esimerkiksi vuoden 2021 lopulla kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen tehneet eivät ole laskuissaan kärsineet lainkaan sähkön hintapiikeistä. Alunperin pörssisähköä kalliimman sopimuksen valinta saattoikin olla kannattava valinta.

Toisaalta tällä hetkellä väliinputoajiksi ovat jääneet varsinkin ne kuluttajat, jotka ottivat määräaikaisen sähkösopimuksen viime vuoden lopulla, kun sähkön hinta oli korkealla.

Sähköfutuurien perusteella sähkön pörssihinnat ovat laskussa ainakin tämän vuoden alkusyksyyn saakka. Markkinoilla on kuitenkin vielä epävarmuutta pääasiassa Venäjän aloittaman sodan takia. Sähkösopimuksen valinta riippuukin paljon kotitalouden omasta kulutuksesta ja tarpeista.

Alla olevasta kuvaajasta näet pörssisähkön hinnan nyt ja lähitunteina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?