Lakot ovat alkaneet teollisuudessa, ja uusia uhkaa alkaa sekä teollisuudessa, liikenteessä että kaupan alalla. Lakkoilu vaikuttaa monin tavoin suomalaisten arkeen. Taloussanomat listasi niitä kahdeksan.
1. Polttoaineista voi tulla pulaa, jos lakko alkaa
Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloitti ylityökiellon Suomen satamissa tänään keskiviikkona aamulla kello 6, kun ahtausala siirtyi sopimuksettomaan tilaan.
Lakkovaroitus on annettu satamien lisäksi kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. Niillä lakko alkaisi 15. helmikuuta ja kestäisi viikon.
Lakko voi johtaa jo muutamassa päivässä polttoaineen loppumiseen joillakin isoimmilla huoltoasemilla, alan työnantajaliitto arvioi.
Teollisuusliiton mukaan muutaman päivän lakolla ei pitäisi olla vaikutusta polttoaineiden saatavuuteen tai hintoihin. Sen mukaan Nesteellä ja polttoaineiden jakelijoilla on varastot, joiden pitäisi riittää pitkiinkin häiriötilanteisiin.
Suurin vaikutus lakoilla voi olla välillinen, jos suomalaiset alkavat hamstrata esimerkiksi bensaa.
2. Helsinki-Vantaan lentokentälle häiriöitä
AKT:n lakonuhka koskee myös kahta öljytuotealan yhtiötä, jotka toimivat Helsinki-Vantaalla. Ne ovat ilmailuhuollon yhtiöt Swissport ja Air BP Finland. Jos sopua ei synny, lakkoon menevät muun muassa Finnairin koneita tankkaavat säiliöautojen kuljettajat. Finaviassa mietittäneen parhaillaan, miten lennot saadaan hoidettua, jos lakko alkaa.
Finnair kertoo varautuvansa esimerkiksi niin, että polttoainevarastoja täytetään ennakkoon ja koneita tankataan muilla lentoasemilla niin, että polttoainetta otetaan enemmän kuin yhdensuuntaiseen matkaan tarvitaan.
3. Jätepisteet täyttyvät
Pääkaupunkiseudulla ja muissa isoissa kaupungeissa lakkojen vaikutukset näkyvät yleensä selvemmin kuin harvaan asutuilla alueilla, koska siellä toimivat isoimmat kuljetusyritykset ja tavaraa ja jätettä liikkuu paljon.
Jos kuljetukset seisovat useita päiviä, seuraus näkyy jäteastioilla hyvinkin konkreettisesti. Jätteet kerääntyvät viikossa jo pahasti, kun lakon piirissä on kaksi isoa toimijaa, Lassila-Tikanoja ja Remeo.
4. Pakettien jakeluun häiriöitä
Terminaalien sulkeutumisella olisi iso vaikutus, sillä nykyään kaikki tavara liikkuu niiden kautta. Kaikki tuotteet, joita tilaa verkosta ja kotiinkuljetuksella, kulkee terminaalien kautta. Kun suurimmat pakettien kuljettajat, kuten Posti ja Schenker, kuuluvat lakon alle, pakettien jakelu häiriintyy nopeasti. Korvaavia kuljetusreittejä yritykset varmasti kartoittavat jo.
5. Ruokakauppojen hyllyillä tyhjää
Lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä, kun päivittäistarvikkeita ei kuljeteta AKT:n lakon takia. Jos satamat ovat kiinni, ei kauppoihin tule ulkomailta hedelmiä tai vihanneksia.
Kauppojen omissa varastoissa oleva ruoka ei pitkälle riitä. Esimerkiksi S-ryhmän Inexin varastolla käy tuhat rekkaa päivässä.
Koska myös kaupan alan työntekijöitä edustavan PAMin jäsenistöstä logistiikka uhkaa mennä lakkoon ja logistiikan työtaistelut alkavat ennen myymälöitä, kauppojen hyllyiltä todennäköisesti alkaa loppua tuotteita jo ennen kuin myymälöiden ovet uhkaavat mennä kiinni.
Tuoretuotteista voi tulla pulaa ensimmäiseksi. On hyvin mahdollista, että kun lakon uhka lähenee, hamstraajat iskevät elintarvikkeisiinkin. Hamstraajat saattavat ehkä jo tällä viikolla ostaa säilykkeitä ja pitkään säilyvää ruokaa pahimman varalta, varsinkin jos lähellä ei ole muita kauppoja kuin sulku-uhan alla oleva.
6. Kaupat voivat sulkeutua tai aukioloajat lyhentyä
Palvelualojen ammattiliiton PAMin ensimmäinen lakko koskee 25:tä varastoa välillä 6.–9. helmikuuta. Tästä jatkuisi toinen lakkoaalto kaupoissa 9.–11. helmikuuta. Siinä on mukana pienempiäkin ruokakauppoja.
Seuraavat lakot koskevat 415:tä toimipaikkaa ajalla 16.–18. helmikuuta. Lakon piirissä ovat muun muassa kaikki K-Citymarketin, Prisman ja Lidlin myymälät. Lisäksi sen piirissä ovat Veljekset Keskisen myymälät, 42 Tokmannin ja 14 Kokkolan Halpa-Hallin myymälää.
Vaikutus on suurin isoille päivittäistavaramyymälöille. Täältä löydät listan kaikista lakkopisteistä, jos sopua ei synny.
Osa lakon alaisistakin kaupoista toiminee niin, että kauppias ja esihenkilöt pyörittävät niitä vajaalla miehityksellä ja lyhyemmillä aukioloilla. Kauppaketjuista kerrotaan STT:lle, että kaikki K-Citymarket-, Prisma- ja Lidl-myymälät pyritään pitämään auki kaupan alan mahdollisten lakkojen aikana.
Joidenkin kauppojen tuotevalikoimassa ja palveluissa saattaa olla puutteita.
7. Vaikutuksia myös julkisiin palveluihin
Kaupan alan lakot vaikuttavat myös sairaaloiden, tehostetun palveluasumisen yksiköiden, päiväkotien, vankiloiden ja Puolustusvoimien ruokahuollon toimintaan. Lakkovaroitukset koskevat Foodservice-tukkukauppoja, jotka toimittavat ravintoloille ja ammattikeittiöille raaka-aineita.
8. Lääkkeiden toimituksiin voi tulla häiriöitä
Kolmipäiväinen lakko alkoi keskiviikkona 50 toimipaikassa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Lakossa olisi muun muassa ABB:n ja Orionin tuotantolaitoksia sekä terästuotannon puolella Outokummun Stainless Torniossa ja Ovakon Imatran tehtaat.
Helmikuun 15. päivä alkavat kolmipäiväiset lakot koskevat 87 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Mukana on esimerkiksi Nokian, Tikkurilan ja Wärtsilän tuotantoa.
Isoin vaikutus on ulkomaankaupassa. Satamien kautta kulkee noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin.
Lakko alkoi tänään keskiviikkona muun muassa lääkeyhtiö Orionin tuotantolaitoksissa. Se voi olla haaste lääkkeiden toimitusvarmuudelle, jonka tilanne alalla on jo ennestäänkin tiukka, Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio arvioi Helsingin Sanomille.
9. Lakkoilijoille ansionmenetyksiä
Lakot tuntuvat teollisuusyritysten ja pamilaisten lakkoilijoiden kukkarossa, sillä he menettävät palkkansa ja mahdollisesti lomapäiviä.
Pamin lakko koskettaisi noin 26 000:ta työntekijää ja esihenkilöä, ja AKT:n lakko noin 9 000:ta työntekijää. Teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuuden jo alkaneissa lakkopaikoissa työskentelee yhteensä noin 7 200 työntekijää, lakkouhan alaisissa noin 10 300 työntekijää.
Työntekijäliitot maksavat jäsenilleen lakkoavustuksia ansionmenetyksistä. Niistä päätetään usein lakkokohtaisesti. Esimerkiksi aiemmin summa on Pamilla ollut sata euroa, josta ennakonpidätyksen jälkeen jäi 66 euroa käteen lakkovuorokaudelta.
Lähteinä myös työnantaja- ja tekijäliittojen tiedotteet, verkkosivut ja asiantuntijat.