Jättilakko uhkaa: Kaikki Prismat, Citymarketit ja Lidlit kiinni – katso koko lista

Kaksipäiväinen lakko sulkisi suuren osan Suomen elintarvikekaupoista ja lisäksi muun muassa tukun Tokmanneja.

Kaupan alan lakko sulkisi toteutuessaan helmikuun puolivälissä muun muassa kaikki Suomen Prismat, Citymarketit ja Lidlit.

31.1. 18:40

Helmikuu uhkaa tuoda kaupan alalle laajat lakot, jos työehtoneuvotteluissa ei päästä ennen sitä sopimukseen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoitti tänään uusista kaupan alan lakoista, jotka alkaisivat 16. helmikuuta.

Kaksipäiväinen lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

Lakon piirissä ovat esimerkiksi kaikki K-Citymarketit, Prismat sekä Lidl Suomen ja Veljekset Keskisen myymälät, 42 Tokmannin ja 14 Kokkolan Halpa-Hallin myymälää sekä Kesko Logistiikan terminaalit Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

PAM katkaisi 12. tammikuuta alkaneet neuvottelut Kaupan liiton kanssa reilu viikko sitten, kun palkankorotusten suuruudesta ei päästy yhteisymmärrykseen. Tämän jälkeen on jatkettu sovittelijan johdolla, seuraavan kerran huomenna.

PAM on tavoitellut noin kahdensadan euron korotuksia kuukausipalkkaan työntekijöiden ostovoiman tueksi.

– Haluamme lakoilla vauhdittaa kaupan alan työnantajia hyväksymään reilut palkankorotukset, jotka työntekijät ovat ansainneet, sanoo PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

PAM on aiemmin antanut kaupan alalle lakkovaroituksen, joka koskee alkuvaiheessa logistiikkakeskuksia ja varastoja helmikuun toisesta viikosta alkaen. Tämän jälkeen seuraa lakko suurissa marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta.

Tämän lakon piiriin kuuluisi yhteensä 25 varastoa ja yli 160 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 ihmistä.

Sunnuntaina PAM kertoi myös varastoja koskevasta uudesta lakonuhasta 13.–16.2. Tämä lakko koskee 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä on noin 4 000 työntekijää.

Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutui tammikuun lopussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?