Tuhannet ihmiset jäävät keskiviikkona pois töistä – näitä työ­paikkoja lakko koskee

Neuvottelutuloksen aikaansaaminen palkankorotuksista näyttää hankalalta. Tuhannet työntekijät jäävät näin ollen keskiviikkona pois työpaikoiltaan.

Teollisuusliiton Riku Aallon ja Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen kohdalla sovittelu ei ole toistaiseksi tuottanut tulosta.

31.1. 16:14 | Päivitetty 1.2. 6:41

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien jumiutuneet palkkaneuvottelut ovat johtamassa ensimmäisiin lakkoihin.

Teollisuusliitto antoi tammikuun puolivälissä lakkovaroituksen, joka koskee 50 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa.

Kolmipäiväinen lakko alkaa keskiviikkona. Toimipaikoissa työskentelee yhteensä noin 7 200 työntekijää. Lakossa olisi muun muassa ABB:n ja Orionin tuotantolaitoksia sekä terästuotannon puolella Outokummun Stainless Torniossa ja Ovakon Imatran tehtaat.

Kemianteollisuuden sovittelu jatkui tänään, mutta tuloksettomana.

Taustalla ovat erimielisyydet palkankorotusten suuruudesta. Teollisuusliiton neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta katkesivat tammikuun puolivälissä sekä teknologiateollisuudessa että kemianteollisuudessa, minkä jälkeen alkoi sovittelu.

Tulosta ei ole toistaiseksi syntynyt. Teollisuusliitto hylkäsi viimeksi perjantaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoesityksen, joka olisi kelvannut työnantajille. Se olisi korottanut alan palkkoja kahdessa vuodessa 6,6 prosenttia. Tämä oli Teollisuusliiton mukaan liian alhainen taso.

Valtakunnansovittelija ilmoitti tänään Twitterissä, että tämän jälkeenkään neuvotteluissa ei ole päästy tulokseen.

Sovittelua teknologiateollisuudessa jatketaan perjantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Teollisuusliitto on perustellut ajamiansa palkankorotuksia kiihtyneellä inflaatiolla.

– Palkkojen on noustava, koska hinnat ovat nousseet. Palkansaajille on luotava näkymä menetetyn ansiotason korjaamisesta. Suomen vahva kilpailukyky mahdollistaa palkkojen korottamisen työpaikkoja vaarantamatta, kommentoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tänään tiedotteessa.

Aalto vahvisti tänään STT:lle Teknologiateollisuutta koskevien kolmipäiväisten lakkojen alkavan huomenna.

Jatkossa lakot uhkaavat laajeta. Viikko sitten Teollisuusliitto antoi 122 toimipaikkaa koskevat lakkovaroitukset teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa.

Näissä toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää. Mukana olisi laajasti teollisuutta, muun muassa Cargotecin, Kemiran, Konecranesin, Koneen ja Valmetin tuotantolaitoksia. Työnseisaukset olisivat voimassa 8.2.–10.2. helmikuuta.

Teollisuusliitto antoi tänään myös kolmannen lakkovaroituksen. Helmikuun 15. päivä alkavat kolmipäiväiset lakot koskevat 87 toimipaikkaa teknologiateollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Mukana on esimerkiksi Nokian, Tikkurilan ja Wärtsilän tuotantoa. Lakon alaisissa toimipaikoissa työskentelee noin 10 300 työntekijää

Ammattiliitto Pro ja Ylempien toimihenkilöiden YTN ovat antaneet myös omat lakkovaroituksensa.

Lisäksi Teollisuusliitolla, Ammattiliitto Prolla ja YTN:llä on voimassa ennestään ylityökieltoja, joita on jatkettu.

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen voimassaolo päättyi joulukuun alussa. Kemianteollisuudessa sopimukseton tila alkoi tämän vuoden alussa.

Laajat lakot uhkaavat myös kaupan alalla. Työriidan sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla huomenna.

(Päivitetty klo. 18.40 Kemianteollisuuden sovittelu)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?