Hallitus antoi esityksensä sähköhyvityksestä eduskunnalle

Hallitus valmistelee sähköhyvitystä vastaavaa tukimallia asunto-osakeyhtiöille.

Sähköyhtiöt ovat ryöpyttäneet kiivaasti takautuvaa sähkötukea.

31.1. 12:47

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen, joka sisältää muun muassa ehdotukset laiksi takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä.

Ehdotetuilla laeilla pyritään tukemaan kuluttajia poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aiheuttamassa taloustilanteessa.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi tilassa ja olemaan voimassa vuoden loppuun saakka. Esitys liittyy valtion vuoden ensimmäiseen lisätalousarvioesitykseen, ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lue lisää: Oletko pysynyt kartalla tarjolla olevista sähkötuista? Tarkista tästä, mitä voit nyt hakea

Lisäksi käsittelyyn tulee sähköenergialaskujen maksuajan pidentäminen ja sähköyhtiöiden maksuvalmiuden väliaikainen tukeminen Väliaikaisia muutoksia ehdotetaan myös tuloverolakiin, sähkötuesta annettua lakiin ja lakiin Energiavirastosta.

Sähköhyvityksen määrä perustuisi vuoden 2022 marras- ja joulukuun sähköenergian kulutukseen ja loppukäyttäjän sähköenergian hintaan marras- ja joulukuussa 2022 sekä tammikuun 2023 aikana. Sähköhyvitystä maksettaisiin laskennallisesti neljän kuukauden ajalta siten, että se olisi kuukausittain 50 prosenttia sähköenergialaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa.

Sähköhyvitystä voitaisiin maksaa niille loppukäyttäjille, joiden sähkönmyyntisopimuksen mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta ja niille, joilla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus. Sähköhyvitys maksettaisiin loppukäyttäjille pääsääntöisesti sähkön vähittäismyyjän sähköenergialaskuun tekemänä hyvityksenä.

Kuluttaja-asiakkaille lisämaksuaikaa tulisi myöntää enintään 120 päivää kunkin laskun alkuperäisestä eräpäivästä. Pyyntö lisämaksuajasta tulisi esittää ennen laskun eräpäivää.

Esitetty kertakorvausmalli ei vaikuta aiemmin päätettyihin sähkön arvonlisäveron alennukseen, verotuksen sähkövähennykseen tai Kelan sähkötukeen. Kertaluonteinen hyvitys täydentää näitä jo säädettyjä väliaikaisia tukimuotoja.

Hallitus valmistelee sähköhyvitystä vastaavaa tukimallia asunto-osakeyhtiöille, joiden lämmitys perustuu sähköön, ja joiden lämmitykseen käytettävän sähkön kustannuksista vastaa asunto-osakeyhtiö. Tarkemmin tuesta ja sen ehdoista säädettäisiin myöhemmin annettavalla asetuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?