OP: Suomi vajoaa taantumaan tänä vuonna

Laskusuhdanne koettelee taloutta laaja-alaisesti.

Vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit heikkenevät.

31.1. 8:19

OP-ryhmän ekonomistit arvioivat, että Suomen talous vaipuu lievään taantumaan kuluvana vuonna huolimatta pahimpien energiakriisihuolien hellittämisestä.

Bruttokansantuote supistuu 0,5 prosenttia tänä vuonna ja kääntyy 0,5 prosentin kasvuun vuonna 2024, OP totesi tiistaina julkistamassaan talousennusteessa.

Nousseet korot ja heikkenevä taloustilanne kääntävät tänä vuonna säästämisasteen jälleen nousuun, ja yksityinen kulutus supistuu. Käytettävissä olevat reaalitulot eivät enää vähene.

– Vuonna 2022 nopea hintojen ja korkojen nousu koetteli erityisesti kotitalouksia. Tänä vuonna yritysten tilanne alkaa heikentyä kustannusten noustessa ja kysynnän huonontuessa. Tämän seurauksena niin työllisyyden kuin investointien kehitys kääntyy laskuun, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo tiedotteessa.

Laskusuhdanne koettelee taloutta laaja-alaisesti. Vienti, yksityinen kulutus ja investoinnit heikkenevät. Kuluvana vuonna viennin määrä supistuu hieman, kun vientikysyntä heikkenee, palveluviennin elpyminen hiipuu ja Venäjän viennin lopahtaminen painaa alkuvuoden kasvulukuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?