Perunalastut valmistuvat taas auringonkukkaöljyllä – Ukrainan sota pakotti siirtymään palmuöljyyn

Venäjän hyökkäyssota pakotti turvautumaan palmuöljyyn.

Taffel-perunalastuja on valmistettu Ahvenanmaalla vuodesta 1969 lähtien.

30.1. 19:55

Elintarvikeyhtiö Orkla palaa käyttämään auringonkukkaöljyn ja rapsiöljyn sekoitusta, jonka se viime vuonna joutui Venäjän hyökkäyssodan vuoksi vaihtamaan palmuöljyyn.

– Voimme iloksemme ilmoittaa, että emme tuotannossamme käytä sertifioitua palmuöljyä enää tammikuun 2023 jälkeen. Palamme perunalastuissa tuttuun auringonkukkaöljyn ja rapsiöljyn sekoitukseen ja näillä valmistetut tuotteet ilmestyvät myymälöihin helmikuusta alkaen, hiukan riippuen tuotteen kierrosta. Tavoitteenamme on, että emme palaisi palmuöljyyn tuotteissamme, perunalastuistaan tuttu Taffel sanoo tiedotteessaan.

Norjalainen Orkla osti Taffel-tuotteita valmistavan Ab Chips Oy:n vuonna 2005.

Viime vuonna kerrottiin, että Orkla joutui korvaamaan auringonkukkaöljyn sertifioidulla palmuöljyllä.

Syynä oli Venäjän käynnistämän sodan aiheuttama pula auringonkukkaöljystä. Venäjä ja Ukraina vastaavat yli 70 prosentista maailman auringonkukkaöljyn viennistä.

– Saatavuus loppui kuin seinään, Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoi tuolloin.

Nyt Orkla on löytänyt toimittajan, joka tekee öljyhankinnat Euroopan unionin (EU) alueelta. Öljyn alkuperä on EU:ssa, Olin kertoo Taloussanomille. Aiemmin auringonkukkaöljy tuli Ukrainasta, mutta sodan vuoksi sieltä ei edelleenkään saada öljyä.

– Uusia öljyntoimittajia ei löytynyt käden käänteessä, sillä hankinnat tehdään koko konsernille ja määrät ovat siten suuria, Olin sanoo.

Orkla siirtyy pois palmuöljyn käytöstä Suomen kanssa samaan aikaan myös muun muassa Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?