Verottaja teki merkittävän muutoksen – jopa 3 500 euron edun voi saada nyt aiempaa helpommin

Uusi menetelmä vähentää kotitaloustyön teettäjän vaivoja.

Asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöt ovat yleisin kotitalousvähennyksen hakuperuste.

30.1. 16:19

Verohallinto on avannut rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaidensa puolesta.

– Uusi kotitalousvähennysrajapinta on suuri helpotus esimerkiksi ikääntyneille, joiden ei sen ansiosta tarvitse huolehtia kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta itse, vaan työn tehnyt yritys hoitaa ilmoittamisen heidän puolestaan, rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Verohallinnon reaaliaikaisten rajapintojen eli apien avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti Verohallinnon ja muiden toimijoiden järjestelmien välillä.

Yrityksen ja asiakkaan pitää erikseen sopia kotitalousvähennystietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle. Yritys tarvitsee ilmoittamista varten asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan.

Yrityksen ilmoittama kotitalousvähennys näkyy asiakkaan tiedoissa Omaverossa. Yritys voi ilmoittaa uuden rajapinnan kautta kotitalousvähennystä työstä, jonka lasku tai palkka on maksettu tämän vuoden puolella.

Verottajan mukaan kotitalousvähennyksen käyttö on kasvanut kaikissa ikäluokissa. Eniten vähennetään asunnon kunnossapito- ja perusparannuskustannuksia, mutta vanhimmissa ikäluokissa kotitaloustyö ja hoiva- tai hoitotyö nousevat niiden rinnalle.

Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 3 500 euroa henkilöltä, kun kyse on kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä tai öljylämmityksestä luopumisesta. Asunnon perusparannus- ja kunnostustyöstä kotitalousvähennystä voi saada enintään 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on kummassakin sata euroa vuodessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?