Hurjassa kunnossa olevan huvilan myynti-ilmoitus hämmentää – ”Historian havinaa”

Espoon kaupunki pani vihdoinkin myyntiin ränsistyneen arvotalon.

Unelmille tilaa?

30.1. 18:45

Espoon Kilossa myynnissä on omakotitalo, joka vaatii kiinteistönvälittäjältäkin harvinaisen luovaa kynää myynti-ilmoitukseen.

– Historian havinaa 1920-luvun tyylisessä omakotitalossa Espoon Kilossa, Remaxin ilmoituksessa kuvataan.

– Tee unelmillesi tilaa ja toteuta ainutlaatuinen koti.

Talossa on viisi huonetta ja kaksi kerrosta.

Oikotie.fi- ja Etuovi.comissa julkaistussa myynti-ilmoituksessa huomiota kiinnittävät kuvat, jotka näyttävät komean jugend-tyylisen huvilan, Villa Granlidenin alennustilan. Autiotaloa muistuttavan kiinteistön ulkoseinät on töhritty tägein ja graffitein. Sisätilat vaativat nekin täydellistä saneerausta.

Remontoijan savottaa vaikeuttaa se, että rakennuksessa ei saa tehdä sellaisia muutoksia tai korjauksia, jotka heikentävät rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria. Rakennustöistä on neuvoteltava kaupunginmuseon kanssa.

Rakennusta ei ole käytetty useaan vuoteen eikä se ole asuinkäytössä.

Myyntihinta on 220 000 euroa.

Lisätuskaa kiinteistönvälittäjälle tuo se, että talo lämpiää öljyllä. Lisäksi se sijaitsee Espoon kaupungin vuokratontilla, joka maksaa 10 000 euroa vuodessa. Vajaan 1 700 neliön vuokratontin arvo on nyt 270 000 euroa ja tontin saa lunastaa omaksi.

Remaxin kiinteistövälittäjä Petri Kyllönen arvelee, että noin 150 000 eurolla talosta saisi jo asumiskelpoisen, jos osaa itse tehdä paljon. Jos haluaa lisää laatua materiaaleihin ja teettää ammattilaisella, remonttiin voi kulua jopa 300 000 euroa tai yli.

Talo kiinnostaa yllättävän monia ostajia.

– On suoraan omaan asuinkäyttöön hakevia, vanhojen talojen kunnostuksesta kiinnostuneita, paljon alueen lähistöltä ihmisiä, jotka ovat nähneet ja ihmetelleet talon kohtaloa.

– Toinen ryhmä on ammattiostajia, jotka miettivät talon saneeraamista projektina. Ennen heitä sanottiin jobbareiksi, nykyään flippaajiksi.

Talossa on myös yksityiskohtia, jotka kiinnostavat yleensä ostajia, kuten kaakeliuuni, takka ja erkkeri. Sijainti on ehdoton myyntivaltti, sillä talo sijaitsee keskellä Pyölinmäen Trillapuistoa. Naapureita ei ole tulossa viereen.

Talossa on paljon korjattavaa ja tehtävää, mikä herättää kustannushuolia. Koko totuus talon remonttikustannuksista ei selviä välttämättä kuntoraporteista vaan siinä vaiheessa kun aletaan purkaa pintamateriaaleja.

Kyllönen sanoo, että töhrityt ulkopinnat hämäävät ihmisiä, ja ne koetaan luotaantyöntäviksi. Julkisivu pitää kuitenkin laittaa uusiksi, joten graffitit ovat kokonaisuudessa aika pieni juttu, hän huomauttaa.

Talon rakennus- ja asuinhistoriaa tunnetaan huonosti. Kyllösen tietolähteiden mukaan rakennusvuosi on 1920. Viime vuosina huvila on toiminut ainakin partiolaisten käytössä ja myös kuvanveistäjän työtilana.

Helsingin Sanomat uutisoi talosta vuonna 2020, kun Espoon Kilon Kipinöiden lippukunnan partiokolo oli ollut käyttämättömänä. Taloon oli murtauduttu, paikka sotkettu ja ikkunoita sekä huonekaluja rikottu.

Kaupunki ei ole halunnut kunnostaa rakennusta muuten kuin korjaamalla isoimmat tuhot kuten rikotut ikkunat.

Kyllönen ymmärtää, että kaupungin näkökulmasta tilanne ei ole ollut yksinkertainen. Välissä on tehty kaavamuutos, jotta se voidaan nyt myydä. Kaava-asiat vievät helposti useammankin vuoden, hän huomauttaa.

Huvilan myynnistä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?