HS: Vanhusten hoiva­kotien ongelmista satelee valituksia kiihtyvää tahtia

Hoivakotien tilanne on jälleen alkanut heiketä. Helsingin Sanomat kertoo, että viranomaisten valvonta-asioita on vireillä lähes yhtä paljon kuin kriisivuonna 2019.

Osassa hoivakoteja, joita viranomaiset ovat valvoneet, on ollut liian vähän hoitajia, paljon kaatumisia ja vanhuksia on pidetty liian pitkiä aikoja sängyssä.

28.1. 13:25

Vanhusten hoivakotien epäkohdista tehdään aluehallintovirastoille ilmoituksia kiihtyvällä vauhdilla. Helsingin Sanomat kertoo, että vireille tulleiden valvonta-asioiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodessa. Niitä on nyt lähes yhtä paljon kuin vuoden 2019 hoivakotikriisin aikoihin.

– Henkilöstöpula vaikuttaa kaikkialla hoivakodeissa, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio HS:lle.

HS kävi läpi aluehallintovirastoissa vireille tulleet valvonta-asiat ja -päätökset, jotka koskivat vanhusten asumispalveluja vuosina 2019–2022. Mukana ovat kaikki Suomen yksityiset ja julkiset hoivakodit. Kolmessa vuodessa on tullut vireille 1 129 valvontaa ja kantelua. Pahimmillaan hoivakodeissa oli liian vähän hoitajia, paljon kaatumisia ja vanhuksia makuutettiin liian pitkiä aikoja sängyssä.

Vuonna 2019 ilmeni valtavasti puutteita ja epäkohtia sekä yksityisissä että julkisissa hoivakodeissa. Asia herätti kohua ja alan toimijat lupasivat parantaa tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?